Loader

Komentar dana

Imamo predrasude, šta će nam virus

09.jul,10:33

Priča o predrasudama, roman Bengalska noć Maitreji Mirče Elijadea, koji je „Geopoetika“ objavila nedavno baš u vreme najnovijeg pika te teme, mislim na nerede zbog rasizma u Americi i lociranje istog u drugim delovima sveta, odličan je izdavački potez. I to ne zato što promptno reaguje na aktuelna društvena događanja, već zato što je Bengalska noć Maitreji bukvar o pogubnosti predrasuda, knjiga napisana da deluje na svest, s namerom da umanji ovu pojavu koja postoji od kako je sveta i veka i koja je u osnovi rasizma.

Preostaje još samo da među čitaocima ove knjige bude onih koji glasaju za predrasude i da se zapitaju da li sam u pravu. U Srbiji podeljenoj na „mi“ i „oni“, to bi bio izuzetno veliki uspeh. Ali, to više ne zavisi ni od Elijadea, ni od „Geopoetike“.

Tvrdim da je svako od nas doživeo predrasudu. Učenika, na primer iz Lapova, koji se prvog dana sedmog razreda uselio u beogradsko odeljenje, vršnjaci će do kraja školovanja gledati kao nižu vrstu samo zato što nije Beograđanin. Žena koja ima mlađeg muža postaje sumnjiva u očima njenih poznanika jer nije mogla da nađe boljeg, ima kompleks majke i ko zna šta sve još. Priznatoj naučnici koja ima višak kilograma manje se veruje nego onoj koja ih nema. Ako nisi iz moje stranke, loš si i nekvalitetan čovek. Ili, kao što mi je ovog. marta otkrio predsednik Aleksandar Vučić, ako imam 65 plus, nemoćna sam i nesposobna pa mi jedino preostaje da slušam šta mi se kaže i čekam samilost mlađih zato što sam svoje odradila.

Ukratko: po zakonima onih koji uvažavaju i deluju po kriterijumima predrasuda, neko ko se razlikuje ne zaslužuje da diše isti vazduh koji oni dišu.

U narednom broju „Vremena“ biće objavljen intervju sa Željkom Jovanovićem, direktorom programa Romske inicijative u Fondacijama za otvoreno drustvo, i predsedavajućim Upravnog odbora Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu sa sedištem u Berlinu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu i master studije javne uprave na Oksfordu. Željko Jovanović je Rom. Kaže da desno orjentisani političari i stranke napadaju Rome naročito pred izbore zato što tako lakše stiču glasove. Na junskim parlamentarnim izborima, za pokret Levijatan glasalo je 0,8 odsto glasača. Ne znam koliko je to ljudi, samo znam da koliko god da ih je malo, treba da nas brinu.

Bengalska noć Maitreji je o predrasudi koja koja deli ljude. Zato što joj je posao da uništava. Bez opravdanog razloga. „Kako je moguće da ti se može dopasti Bengalka? Odvratne su!“ kaže glavnom liku Bengalske noći njegov prijaktelj, a prijateljica prokomentariše Maitreji ocenom da „nije ružna, samo što je suviše prljava, kao svaka Indijka“.

Predrasuda je osuda i poziv na istrebljenje.

Zar nam nije dosta što nas tamane virusi, zemljotresi i ostale pošasti slične vrste? Nešto se mislim: kad bi virus mogao da misli, uvideo bi da komotno može da odmor – možemo mi i bez njegove pomoći da se uništimo.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve