Loader

Komentar dana

Uputstvo za izbore

18.jun,12:42

U nedelju 21. juna u Srbiji će se održati parlamentarni i lokalni izbori. Za jedan deo srpske političke scene zbog nedoličnih uslova i okolnosti to su „lažni“ izbori koje treba bojkotovati, a za druge pravi-pravcijati izbori, sa glasačkim listićima, glasačkim kutijama, izbornom kampanjom, sa cenzusom od tri odsto koji valja preskočiti i s glasačima koji mogu da biraju između čak 21 prijavljene partije ili koalicije.

Među njima je i „Koalicija za mir“ Čedomira Jovanovića u koju su se udružili LDP, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumanesc, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Amaro – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana „Rumuni Homolja“ i Skaska. Nema veze što ni sam Čeda, upitan ko mu je sve u koaliciji, to nije umeo da izrecituje, jer im je u Vojvodini dato da budu manjinska stranka pa im je za ulazak u pokrajinski parlament potrebno samo da preskoče prirodni prag (dobija se tako što se ukupan broj važećih glasačkih listića podeli sa brojem odbornika koji se biraju); znači, potrebno im je da osvoje tek nekoliko hiljada glasova. Na republičkim izborima, međutim, Čedinoj koaliciji nije dato da se registruje kao manjinska partija ili partija manjina, pa im mandati u Narodnoj skupštini vise na još tanjem esenesovskom koncu.

Ima još zbunjujućih faktora i nedoumica na ovim izborima. Zato za građane kojima je dojadilo da prate predizborna događanja – jer se odavno zna ko će sa nekoliko krugova prednosti trijumfalno pobediti u izbornoj trci – prilažemo kratko uputstvo za upotrebu izbora.

1. To što se ni njeno ime ni njeni kandidati ne pojavljuju nigde u izbornoj kampanji ne znači da Srpska napredna stranka bojkotuje izbore. Iza predsedničke kampanje bez protivkandidata Aleksandra Vučića pod nazivom Aleksandar Vučić – Za našu decu zapravo se sakrio SNS; glasajući za vašu decu dajete glas Đuki, Martinoviću, Orliću…

2. Ako bojkotujete izbore, smanjićete izlaznost i samim tim legitimnost buduće vlade Aleksandra Vučića, koji ništa ne radi za našu decu, ali ćete istovremeno povećati mogućnost da partije kao što su Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Za kraljevinu Srbiju, Suverenisti ili Pokret Levijatan nekako upadnu u republički parlament, a što je veći broj partija u Narodnoj skupštini, to će se slika njene legitimnosti lakše prodavati.

3. Da biste ovo drugo prenebregli, možete da izađete na izbore i precrtate izborne listiće, učinite ih nevažećim, „belim“; izlaznost se povećava pa je samim tim i prag od 3 odsto teže preskočiti.

4. Iako vam je A. Vučić nesnošljiv i on i njegovi u vama izazivaju mešovito osećanje gađenja, stida i besa, možete izaći na izbore i zaokružiti Aleksandar Vučić – Za našu decu ne bi li on dobio 90 odsto glasova i postalo jasno da Kim Džong Un nije samo jedan; dobrodošla nuspojava je veća izlaznost pa i veća teškoća da Čedi ili Čanku bude dato da uđe u Skupštinu.

5. Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija i Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM) zapravo su samo dve koalicije koje se bore za prelazak cenzusa od samo 3 odsto.

6. Samo za one koji će glasati pod prinudom i morati da prilože foto-dokaz kako su glasali da ne bi trpeli nekakve kaznene mere: Glasajte kako su vam esenesovski komesari naložili, fotografišete glasački listić kao što vam je rečeno, pa kada sve to učinite, precrtajte listić i učinite ga nevažećim.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve