<< VESTI | | 15.06.2020 12:37


Autor

komentar dana >

Uputstvo za izbore

U nedelju 21. juna u Srbiji će se održati parlamentarni i lokalni izbori. Za jedan deo srpske političke scene zbog nedoličnih uslova i okolnosti to su "lažni" izbori koje treba bojkotovati, a za druge pravi-pravcijati izbori, sa glasačkim listićima, glasačkim kutijama, izbornom kampanjom, sa cenzusom od tri odsto koji valja preskočiti i s glasačima koji mogu da biraju između čak 21 prijavljene partije ili koalicije.

Među njima je i "Koalicija za mir" Čedomira Jovanovića u koju su se udružili LDP, Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka – Partia neamului rumanesc, Liberalno-demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, Amaro – Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana "Rumuni Homolja" i Skaska. Nema veze što ni sam Čeda, upitan ko mu je sve u koaliciji, to nije umeo da izrecituje, jer im je u Vojvodini dato da budu manjinska stranka pa im je za ulazak u pokrajinski parlament potrebno samo da preskoče prirodni prag (dobija se tako što se ukupan broj važećih glasačkih listića podeli sa brojem odbornika koji se biraju); znači, potrebno im je da osvoje tek nekoliko hiljada glasova. Na republičkim izborima, međutim, Čedinoj koaliciji nije dato da se registruje kao manjinska partija ili partija manjina, pa im mandati u Narodnoj skupštini vise na još tanjem esenesovskom koncu.

Ima još zbunjujućih faktora i nedoumica na ovim izborima. Zato za građane kojima je dojadilo da prate predizborna događanja – jer se odavno zna ko će sa nekoliko krugova prednosti trijumfalno pobediti u izbornoj trci – prilažemo kratko uputstvo za upotrebu izbora.

1. To što se ni njeno ime ni njeni kandidati ne pojavljuju nigde u izbornoj kampanji ne znači da Srpska napredna stranka bojkotuje izbore. Iza predsedničke kampanje bez protivkandidata Aleksandra Vučića pod nazivom Aleksandar Vučić – Za našu decu zapravo se sakrio SNS; glasajući za vašu decu dajete glas Đuki, Martinoviću, Orliću...

2. Ako bojkotujete izbore, smanjićete izlaznost i samim tim legitimnost buduće vlade Aleksandra Vučića, koji ništa ne radi za našu decu, ali ćete istovremeno povećati mogućnost da partije kao što su Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Za kraljevinu Srbiju, Suverenisti ili Pokret Levijatan nekako upadnu u republički parlament, a što je veći broj partija u Narodnoj skupštini, to će se slika njene legitimnosti lakše prodavati.

3. Da biste ovo drugo prenebregli, možete da izađete na izbore i precrtate izborne listiće, učinite ih nevažećim, "belim"; izlaznost se povećava pa je samim tim i prag od 3 odsto teže preskočiti.

4. Iako vam je A. Vučić nesnošljiv i on i njegovi u vama izazivaju mešovito osećanje gađenja, stida i besa, možete izaći na izbore i zaokružiti Aleksandar Vučić – Za našu decu ne bi li on dobio 90 odsto glasova i postalo jasno da Kim Džong Un nije samo jedan; dobrodošla nuspojava je veća izlaznost pa i veća teškoća da Čedi ili Čanku bude dato da uđe u Skupštinu.

5. Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija i Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM) zapravo su samo dve koalicije koje se bore za prelazak cenzusa od samo 3 odsto.

6. Samo za one koji će glasati pod prinudom i morati da prilože foto-dokaz kako su glasali da ne bi trpeli nekakve kaznene mere: Glasajte kako su vam esenesovski komesari naložili, fotografišete glasački listić kao što vam je rečeno, pa kada sve to učinite, precrtajte listić i učinite ga nevažećim.


 

POŠALJI KOMENTAR ODŠTAMPAJ TEKST
 


PRIKAŽI SVE KOMENTARE (0)