Loader

Komentar dana

Strah od političke budućnosti

14.maj,19:10

„Promenilo se sve u našim životima. Politika bi bila besmislena ukoliko bi ignorisala nešto tako, prosto je nemoguće. Nemoguće je uporediti ovo sada vreme i vreme u kome smo planirali budućnost, svako svoju, pa i političku“, rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović gostujući u „Novom danu“ na televiziji N1.

Ova Jovanovićeva izjava je precizna definicija sadašnjeg trenutka, i ovde i bilo gde u svetu. Ali, politika u Srbiji pomenuto nemoguće čini mogućim, u svom besmislu ignoriše sve što se desilo i nastavlja istim putem. I mnogo pre pandemije korona virusa, politička stvarnost u ovom društvu klizila je ka patologiji. Tokom epidemije se nije u tome zaustavila, a sada kao da ulazi u furioznu trku kojoj je cilj da pređe u malignu fazu.

Ta patologija ima bezbroj pojavnih oblika, koji se umnožavaju na dnevnoj bazi i šire se brže od korona virusa. Na primer, kako razumeti hiljade pristalica SNS-a i par stotina pristalica opozicije koji se pljuju, guraju, tuku, dahću jedni drugima u lice ispred Skupštine, samo nekoliko dana pošto su izašli iz vanrednog stanja tokom koga su plašeni masovnim grobnicama ako samo napuste kuću? I da sve to rade zbog bizarnih performansa koje opozicija, ali mnogo više vlast, izvodi ispred Skupštine? Zagrižene muslimane, Jevreje, hrišćane i ine koji su od početka zaraze opsedali svoja svetilišta, gurajući se sa policijom i ne hajući za virus, još je nekako i moguće razumeti – postupci su im iracionalni, ali oni bar u nešto veruju. Šta i ko pomenute demonstrante pokreće i gura u ovakve i slične stvari? Vera u bilo šta, sigurno ne, ali kakva je politika koja to čini?

Da, delom opoziciona, ali krivica za ovakvo stanje je raspoređena između opozicije i vlasti srazmerno moći i uticaju koje u ovoj državi imaju opozicija i vlast. Mnogo bi se šta loše imalo reći o toj opoziciji, koja i dalje ide samoubilačkim putem sa već osam godina istim rezultatom, i deluje kao da joj nije potreban podsticaj Vučića i njegovih spin doktora da bi se svađala, delila i sama sebe uništavala. Reklo bi se da ni kada bi im Vučić i njegovi prepustili sve medije do izbora 21. juna, ne bi mogli da objasne svojim simpatizerima ko je prava, a ko lažna opozicija, šta u stvari hoće i kako misle da to ostvare. Uključujući tu i samog Čedomira Jovanovića, koji hrli na izbore iz pragmatičnih razloga, a u „Novom danu“ je, između ostalog, pomenuo da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem nakon incidenta ispred parlamenta, kao i da je „policija trebalo odmah da podnese krivičnu prijavu, trebalo je odmah tužilaštvo da reaguje, a ne da svi u zemlji imamo utisak da tužilaštvo reaguje samo onda kada neko na njega izvrši pritisak“. Rekao je to Vučiću, koji pomenuti utisak stvara i koristi kao jedan od metoda svoje vladavine?

Tačno je da ono što opozicija radi slabi državu, a najviše zato što nema ni viziju ni taktiku i što društvo bez suvisle i jake opozicije slabi i truli iznutra. Ali, u rukama vlasti su i nož i pogača, a ono što vlast radi državu temeljno razara. Agresija, huškanje na mržnju i podele uništavaju svako društvo i u „normalnim“ okolnostima, a naročito kada, kao u ovim vanrednim, ta agresija i mržnja postanu isključivo same sebi cilj.

Čemu sumanuto pojačavanje pritiska vlasti na baš svaki, i najmanji znak neslaganja, kada iole realno sagledavanje političke scene, i sa „opozicione“ tačke gledišta, pokazuje da bi Vučić i njegovi pobedili na izborima sve i da se uopšte ne oglase do 21. juna? Možda zbog straha, ali straha od čega? Odgovor može da leži samo u sferi iracionalnog, koje sve više preovladava kod vlasti, nesposobne da shvati šta se sve promenilo ovde i u svetu u poslednja dva i po meseca, i zato nastavlja da gura na isti način i u istom pravcu kao pre vanrednog stanja.

Samo, rezultat ne može biti isti kao pre, makar na izborima uzeli sva mesta u Skupštini i uvećali ionako neograničenu moć. Ne može, zato što prošlog četvrtka, posle skoro dvomesečnog karantina, ljudi nisu izašli u isto društveno okruženje kakvo je bilo pre zaključavanja 17. marta, a i tadašnje je bilo bolesno. Uz dodatno pumpanje podela i mržnje među ljude već sluđene epidemijom, neizvesnošću i strahom, buduće okruženje može da bude samo bolesnije, a u takvim okolnostima ne može da bude dobro ni onima na vrhu, koliko god bila velika moć koju imaju u rukama.

U Srbiji se strah od besmislenih i nepredvidivih sukoba može skoro opipati u atmosferi, generisan prvenstveno od strane vlasti. U takvom strahu niko ne može da planira ni ličnu, ni budućnost društva. O političkoj budućnosti da ne govorimo.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve