Loader

Komentar dana

Je l’ može bez Boška?

14.maj,09:53

Dveri su parlamentarna stranka. Ako je neko u parlamentu, taj svoje ideje, program, stavove i mišljenja iskazuje verbalno, argumentima, a ne silom. Boško Obradović i desetak članova Dveri izazvali su tuču u petak ispred Skupštine Srbije, u kojoj su napadnuti ministar Zlatibor Lončar i poslanik Marjan Rističević. Tuča nije bila posledica trenutnog afekta. Kako je agenciji Fonet izjavio Obradović, namera im je bila da spreče poslanike da uđu na sednicu, zato što „pasivnim bojkotom ne možemo da uradimo ništa i nama treba aktivna borba protiv ove vlasti“.

Forum za bezbednost i demokratiju osudio je incidente ispred Narodne skupštine i apelovao na opozicioni Savez za Srbiju da iz svojih redova isključi Srpski pokret Dveri, da se njihovi poslanici koji su umešani u jučerašnje događaje krivično gone, a ta organizacija zabrani. Savez za Srbiju, niti iko iz Saveza, nije ništa komentarisao.

Juče se oglasio Boško Obradović, da najavi da će možda ipak izaći na izbore, o čemu će javnost obavestiti danas u Skupštini Srbije. Da nije tuča bila najava Obradovićeve predizborne kampanje? Privlačenje pažnje javnosti? S obzirom na metod kojim bi da sakupi glasače, koja je njegova ciljna grupa? Da li se Obradović zalaže za ponašanje koje nije tekovina demokratije? Šta li u Demokratskoj stranci, i ostalim strankama s demokratijom u nazivu, misle o ovome?

Silom se nigde ništa ne dokazuje, samo se pravi šteta i sebi i drugima, a u slučaju Skupštine i Dveri u njoj, ti drugi su opozicija.

Scene verbalnog i fizičkog nasilja koje je inicirao Boško Obradović preneli su, sme se reći, svi mediji. Kao što je poznato, opozicija odavno nema prohodnost ka javnosti, što zbog zatvorenosti medija, što sopstvenom odlukom da bojkotuje rad Skupštine, pa je velika šansa da ta javnost poistoveti nasilje sa opozicijom.

Pre tri nedelje, Savez za Srbiju stavio je do znanja Bošku Obradoviću da se od njega očekuje da napusti Savez za Srbiju ukoliko nastavi da sprovodi politiku koja nije bliska ostalim članovima. „Kap koja je prelila čašu su njegovi poslednji tvitovi. Međusobno smo počeli da se pitamo ko će da glasa za nas ako stalno budemo imali iskakanja lidera Dveri“, naveo je tada izvor Nova.rs.

I Savez za Srbiju i Dveri imaju priliku da Obradovićevo nasilje preokrenu u svoju korist. S obzirom da su Dveri stranka koja se zalaže za tradicionalne vrednosti, pa znači i za nesebičnost i opšte dobro, evo sada mogu to i da dokažu, a Savez za Srbiju koji propagira doslednost ima priliku da je i demonstrira. Time bi se i jednima i drugima popravio rejting u očima javnosti.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve