foto: d. todorović
POGLED NA DOLE, PRST NA GORE: Savesni građanin u samoizolaciji

Korona u Valjevu >

Pobeda komandanta Konrada

Štab naredio da započnu pripreme za pojavu novog talasa epidemije, i saopštio da je u zdravstvenim ustanovama obezbeđeno dovoljno zaštitne opreme za zaposlene i pacijente...

Valjevo je bilo jedno od prvih žarišta u Srbiji, čak je i Vučić predsednik, jedne prilike, rekao da je bilo propusta u odbrani od virusa, te da ga srce boli zbog toga. U to ime, kako je pisao "Blic", u grad na Kolubari je poslata grupa eksperata iz Beograda. Tada rečeno da će se o odgovornosti za propuste, sankcijama, razgovarati kad prođe vanredno stanje. U međuvremenu, situacija se "stabilizovala", sve je manje obolelih na dnevnom nivou, po podacima od 4. maja bilo je 186 potvrđenih slučajeva, 19 mrtvih, i po tome je Valjevo, brojčano, među gradovima koji su najviše pogođeni epidemijom.

Sa proglašenjem vanrednog stanja, formacijski, na čelo Štaba za vanredne situacije stupio je SNS gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, diplomirani ginekolog, koji je dobio titulu komandanta. Komandant je odmah pokazao da zna znanje, u jednom od prvih javnih nastupa na lokalnoj televiziji, koji su se nastavili, imao je da kaže da je "Konrad 19 među nama". Ovde treba da se veli da Komandant Konrad ima popriličnog političkog iskustva, bio u SPO, predvodnik grupe građana "Pobeda za Valjevo"... Prvom prilikom se presaldumio u naprednjake, tako da ne čudi da je, uvek stavljajući partijske interese na prvo mesto, pobedio i koronu.

Rad Komandanta Konrada najbolje se očituje u galimatijasu oko rukovodioca Stručno-operativnog tima za zaštitu i spasavanje od epidemije (SOT). U početku je na čelu tog tima bila dr Marija Gavrilović, epidemiolog, direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo. Smenjena je bez obrazloženja, na to mesto postavljena SNS direktorka Doma zdravlja, dr Branka Antić, lekar opšte prakse. Kad je ozgo sugerisano da na tom mestu treba da bude epidemiolog, ponovo je imenovana dr Marija Gavrilović, koja se zahvalila i, odgovarajući na primedbe na svoj rad, napisala pismo premijerki i ministru zdravlja, navodeći da "ne želi da bude odgovorna za aktivnosti u koje nema uvid". Portal "Kolubarske" je na tu okolnost pisao da je dr Gavrilović bila protiv nenamenskog trošenja sredstava koje su donatori opredelili za pomoć medicinskim ustanovama.

Doktorki Gavrilović promtno odgovoreno preko "naše" radio-stanice, gde je u proglasu rečeno: Marija Gavrilović je po nalogu svog ljubavnika napisala pismo Ani Brnabić, umesto da se bori za živote građana Valjeva. Pre dva dana je viđena kako izlazi iz zgrade gde njen ljubavnik ima stan, Valjevci treba da znaju ko je žuta Marija Gavrilović, kao i kod koga provodi noći, kada se smišljaju prevare i korupcija, koju tokom dana sprovodi... To ne bilo dosta, protiv dr Gavrilović je podneta anonimna krivična prijava, zbog krivičnog dela "nepostupanja po zdravstvenim propisima u vreme epidemije"! Doktorka, za "Kolubarske", nije htela da komentariše da li je to nastavak kampanje protiv nje.

Potom je, 16. aprila, za rukovodioca SOT-a imenovan dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika, pripadnik SPS-a. No, dr Živković, koji je uveo praksu redovnog obaveštavanja javnosti, 29. aprila je podneo ostavku "iz ličnih razloga". Pre ostavke je javno saopštio da je Ljig novo potencijalno žarište, jer je jedna osoba iz hitne pomoći Doma zdravlja, vozač, hospitalizovana, a imala je veliki broj kontakata, navodeći broj od 24 lica. Na to je Krizni štab u Ljigu, kojim komanduje SNS predsednik opštine, podneo krivičnu prijavu protiv dr Živkovića, "zbog širenja panike i iznošenja lažnih vesti", što je prenela "naša" radio-stanica, koja ima prostorije u gradskoj upravi u kojoj komanduje Konrad.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva, sa Konradom na čelu, zabranio je dr Živkoviću da saopštava podatke javnosti, "jer shodno zakonskoj regulativi, jedini ovlašćeni za javno saopštavanje informacija su načelnik Štaba i komandant". To je dopunjeno odlukom da "načelnik Štaba nema ovlašćenja da daje informacije medijima, informacije isključivo saopštava komandant Štaba za vanredne situacije".

Na sve to dr Živković je odgovorio ostavkom, u kojoj kaže: Struka je osnovna premisa na kojoj sam insistirao tokom rada, moj isključivi cilj je bio da upozorim i apelujem na građane Ljiga da imaju odgovoran odnos prema sebi i bližnjima. Reći "potencijalno žarište" je oprez, a reč "žarište" je nešto drugo. Izjava gradonačelnika Valjeva, izneta u medijima, prema kojoj su "tamo neki lupetali o Ljigu kao potencijalnom žarištu", predstavlja vrhunac degradacije struke, i stvaranja ambijenta u kome naša dalja saradnja postaje bespredmetna!

Komandant Konrad se nije zabrinuo, za novog rukovodioca SOT-a, petog od početka vanrednog stanja, imenovana je dr Branka Miholjčić. Štab za vanredne situacije, sa Komandantom Konradom na čelu, nastavlja da pobeđuje, 30. aprila naloženo upravi "da započne pripreme za pojavu novog talasa epidemije, izradom programa aktivnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti". Prvog maja iz Štaba javljeno da je "u zdravstvenim ustanovama obezbeđeno dovoljno lične zaštitne opreme za zaposlene i pacijente, dezinfekcionih sredstava za dezinfekciju ruku, prostorija, opreme i uređaja".

Evo još rezultata, u najvećem valjevskom naselju, Kolubara 2, dostojanstveno odgovoreno na buku građana u 20.5, točno u 20 sati i 30 minuta priređena navijačka bakljada, koju je preko zvučnika pratila numera "Đilase lopove". Po prijavi građana, policija izašla na lice mesta, kad se ansambl koji je nastupao razišao.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST