Loader

Korona virus u Srbiji

Kako se plaća urađeno

07.maj,15:33

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će najkasnije do danas biti uplaćena prva trećina pomoći umetnicima koji su u beogradskim ustanovama kulture radili po ugovoru o delu tokom marta, aprila i maja. Takvih je 309, a ukupna pomoć je 90.000 dinara.

Vesić je naveo da su to umetnici bez stalnog radnog odnosa i za koje nije postojao zakonski osnov da im se isplaćuju plate, pa je Grad Beograd sa rukovodstvom 17 ustanova kulture odlučio da im finansijski pomogne. „Na taj način želimo da pokažemo našim umetnicima da Beograd misli o njima i da želimo da im pomognemo kako bi preživeli ovo teško vreme i prehranili svoje porodice“, kazao je Vesić. Novac je obezbeđen iz ovogodišnjeg konkursa za kulturu, inače jedinog godišnjeg gradskog konkursa, koji je obustavljen zbog vanrednog stanja.

Problem samostalnih umetnika u Srbiji, njih 2373, još nije rešen. Predlog koji je Ministarstvo kulture i informisanja poslalo 15. aprila Vladi Srbije da samostalnim umetnicima odobri novčanu pomoć od po 90.000 dinara za tri meseca, još uvek nije razmatran. Istovremeno, Uredbom Vlade Srbije o rebalansu budžeta, samostalni umetnici i radnici u kulturi nisu dobili ni dinara. Povodom ovakve situacije, grupa istaknutih pozorišnih umetnika i intelektualaca, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, i timovi inicijativa „Kreni – Promeni“ i „Srbije u pokretu“ pokrenuli su onlajn peticiju obraćajući se predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru finansija Siniši Malom sa zahtevom da hitno odobri novčanu pomoć za samostalne i nezaposlene umetnike i kulturne radnike.

Na ovaj problem se osvrnuo i predsednik Aleksandar Vučić, ranije na RTS-u: „Imamo problem sa slobodnim umetnicima, njih oko 2500. Gledamo kako da ih ubacimo i u ovaj obavezni program za 100 evra i kako da im pružimo posebnu pomoć i podršku za izlazak iz krize, jer nisu obuhvaćeni minimalcem.“

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve