Loader

Korona virus u Srbiji

Dve trećine lažnih vesti o koroni nastalo u Srbiji

01.maj,13:53

Tim sajta Fakenews Tragač (Fakenews.rs) objavio je prvu obimnu studiju o lažnim vestima u domaćim medijima tokom epidemije novog korona virusa. Za mesec dana, od 12. marta do 12. aprila, pronađena su ukupno 43 lažna narativa koji su 241 put preneti u domaćim onlajn i tradicionalnim medijima. Samo na Fejsbuku, 241 lažni sadržaj prenet je više od 220.000 puta.

Najveći broj lažnih vesti nastao je na domaćem terenu – u Srbiji, čak 71 odsto. Teme ovih sadržaja su uglavnom opšta situacija sa koronom u Srbiji, zatim slede lažne vesti o događanjima u Kini, Italiji i SAD. Na kraju, u ovih 71 odsto ušao je i određeni broj lažnih sadržaja o situaciji na lokalu – u Somboru, Novom Sadu i Valjevu.

Najviralnija lažna vest bila je da je Kina proglasila kraj epidemije (29. mart): prenela su je najmanje 43 medija, a dostigla je gotovo 47.000 šerova. Analiza sprovedena pomoću alata CrowdTangle nije obuhvatila Tviter, Instagram niti aplikacije za komunikaciju poput Vajbera i Vocapa, pa je pretpostavljeni ukupni domet dezinformacija zasigurno višestruko veći.

Kada je reč o temama lažnih vesti, dominiraju neprovereni i kvazinaučni saveti za prevenciju i lečenje korone, kojih je 33 odsto. Lažnih vesti o događanjima u svetu bilo je 22 odsto, te po 16 odsto o unutrašnjoj politici i zdravstvenom sistemu u Srbiji. Teorije zavere zauzele su 13 odsto lažnih sadržaja domaće proizvodnje: „Tako se moglo čuti da je virus veštački napravljen, da vakcina postoji odavno, ali i to da je krajnji cilj svega urušavanje hrišćanstva, čipovanje stanovništva, urušavanje finansijske konstrukcije na globalnom nivou, širenje 5G mreže, naseljavanje migranata, da su sve osmislili ‘ljudi koji vladaju iz senke i upravljaju novim svetskim poretkom’, te da je sve osmišljeno kako bi NATO Srbiju zaprašio sarinom“, navodi se u studiji.

Među mejnstrim medijima, najviše kreiranih i prenetih lažnih narativa uočeno je u „Informeru“, „Srbiji danas“ i „Espresu“. Nakon što su prenete vesti dokazane kao neistinite, mediji su ih uklonili u samo 4,2 odsto slučajeva. Dakle, više od 95 odsto lažnih vesti o pandemiji i dalje je javno dostupno u domaćim medijima.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve