Loader

Korona u Srbiji

Popuštanje usled lupanja u šerpe

30.april,21:33

U sredu 29. aprila, protestno lupanje u šerpe i duvanje u pištaljke, bar u Beogradu, čuli su se jače nego u prethodnim danima.

„Lupam po simsu jer sam ozbiljno ljut“, kaže za „Vreme“ Jovan K. sa Zvezdare. „Kakvog smisla ima da rade teretane i frizeri, a da nas posle, za Prvi maj, drže u karantinu? Ako baš mora, čemu onda otvaranje kafana u ponedeljak?“

Sagovornik „Vremena“ sa terase u komšiluku smatra da zviždanje i lupa imaju efekta ukazujući da je, čim su počeli, najavljeno popuštanje mera vezanih za borbu protiv virusa korona.

Pokazalo se da je u pravu. Gostujući u emisiji „Oko“ RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je odustajanje od zabrane kretanja tokom Prvog maja. Konkretno: umesto sva tri dana predstojećeg vikenda, građani će ostati u kućama samo tokom petka kada će osobe starije od 65 godina moći dva puta da izađu na ulicu u trajanju od po sat vremena.

Da prvomajski zaokret od svega što je prethodno saopštavano ima političku pozadinu, indirektno je priznao i sam Vučić. Naime, naglasio je da se radi o njegovom i predlogu premijerke Ane Brnabić, a da su dr Predrag Kon, dr Goran Stevanović i dr Darija Kisić Tepavčević izrazili skepsu prema ovome rešenju; koliko se dalo razumeti, jedino ga je podržao dr Branimir Nestorović.

Ipak, valja očekivati da će za prvomajski vikend biti onako kako je Vučić najavio. Naime, lekari u Kriznom štabu više puta su naglasili da oni daju predloge, ali da ne donose odluke, a i eventualno odustajanje od već najavljenog popuštanja samo bi omasovilo nezadovoljstvo i revolt građana. Takođe, ovaj Vučićev predlog uveliko skreće pažnju javnosti sa protesta lidera Saveza za Srbiju najavljenog za 30. april.

PODRŽITE DOSTOJANSTVENE MEDIJE,
PRETPLATITE SE NA VREME

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve