Loader

Korona virus u Srbiji

Kultura – nula dinara

30.april,16:34

Nemamo čarobni štapić kojim bismo rešili probleme izdavača – piše na kraju pisma koje je Ministarstvo kulture i informisanja upravo uputilo Udruženju profesionalnih izdavača Srbije, koji su reagovali na odluku Vlade Srbije o rebalansu budžeta, i pokušali da pomognu konstruktivnim predlozima.

Naime, juče usvojenim rebalansom budžeta Republike Srbije, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije virusa korona, za kulturu je određeno nula dinara. To znači da je Ministarstvo kulture i informisanja koje je, pozivajući se na praksu u drugim državama, predložilo Vladi Srbije da se samostalnim umetnicima pomogne sa 30.000 dinara mesečno u naredna tri meseca, odbijeno. Time je većina samostalnih umetnika, a ima ih 2.373, ostala bez ikakvog izvora prihoda. Takođe, svi projekti koji su tokom vanrednog stanja realizovale institucije kulture, udruženja i pojedinici, dakle predstave, filmski festivali, koncerti, književne večeri, bukvalno svi programi koji su realizovani on line, ostaju bez nadokanade.

Objašnjenje Ministarstva je sledeće: „U komunikaciji sa kolegama iz Vlade Srbije dobili smo uveravanja da ta odluka nije konačna i da postoji razumevanje za status samostalnih umetnika koji su zbog pandemije ostali bez primanja. Nepobitno je da će se Ministarstvo kulture i informisanja maksimalno potruditi da samostalni umetnici u ovoj teškoj situaciji u kojoj se našao čitav svet ne budu diskriminisani na bilo koji način“.

Osim što kultura i samostalni umetnici neće dobiti ni dinara od ove pomoći, Vlada je odlučila i da smanji budžet Ministarstva kulture i informisanja za 2,7 milijardi dinara u odnosu na početak godine. „Smatramo da bi deo od tog iznosa trebalo izdvojiti za samostalne umetnike, a to je, prema gruboj računici oko 213 miliona dinara odnosno oko sedam odsto od onoga za koliko je Ministarstvu smanjen budžet. Duboko svesni činjenice da je pandemija pogodila mnoge slojeve društva i da svima treba pomoći u skladu s mogućnostima, Ministarstvo kulture i informisanja mišljenja je da tih sedam odsto ne bi bio preveliki teret za budžet države“ navode iz resornog ministarstva.

Nije loše znati da su Amerikanci izdvojili 307,5 miliona dolara da bi pomogli sektoru kulture, Italijani 130 miliona evra, a Nemačka 50 milijardi evra (!), Francuska je desetinama miliona evra pomogla umetnicima kroz razne fondove, susedna Crna Gora je izdvojila 500.000 evra pomoći za oblast stvaralaštva, odnosno za kulturne delatnike, a vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji odlučile su da naredna tri meseca samostalnim umetnicima isplaćuju plate iz državne kase, kao vid pomoći.

U pismu Ministarstva kulture pomenutom na početku, izdavačima se nudi i svaka vrsta sastanka i konsultacija.

PODRŽITE DOSTOJANSTVENE MEDIJE,
PRETPLATITE SE NA VREME

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve