Loader

Korona virus u svetu

Francuska, Italija i Španija se spremaju za popuštanje mera

30.април,20:59

Tri evropske zemlje najteže pogođene pandemijom korona virusa polako se pripremaju za ublažavanje restrikcija uvedenih kako bi se sprečilo širenje ove infekcije.

Deca u Španiji danas su prvi put izašla u šetnju posle 44 dana u karantinu. Nove, relaksirane mere omogućile su da 6,3 miliona mlađih od 14 godina izađu svakog dana na po jedan sat, najdalje kilometar od kuće. Bicikli, skejtbordi i roleri su dozvoljeni, ali parkovi i dalje ostaju zaključani. Ostale mere karantina u Španiji ostaju na snazi, uz najavu vlade da bi dalje relaksiranje moglo da usledi u drugoj polovini maja.

Francuski premijer Eduar Filip najavio je da će u utorak parlamentu staviti na glasanje nacionalnu strategiju izlaska iz pandemije. Za sada, Francuska je odredila sedamnaest prioritetnih ciljeva. Među njima su ponovno otvaranje škola, vraćanje javnog prevoza u normalan režim, politika testiranja, obezbeđivanje dovoljnih količina maski i dezinfekcionih sredstava, stroga politika testiranja, podrška starijima i ponovno otvaranje firmi.

Italija, prva evropska zemlja koja je uvela potpuni karantin u martu, nada se ponovnom pokretanju proizvodnih pogona najranije 4. maja. Škole i vrtići, međutim, ostaju zatvoreni do septembra, rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte. Detaljan plan popuštanja mera u borbi protiv korona virusa javnosti će biti saopšten početkom naredne nedelje. Konte, međutim, smatra da su karantini i izolacija najefikasnija mera za usporavanje infekcije, dok se ne pojavi vakcina.

Među drugim zemljama koje planiraju ili već sprovode ublažene mere nalaze se i Češka, Nemačka, Belgija i Švajcarska. Od sutra u Češkoj počinju da rade univerziteti, a u Nemačkoj nošenje maski u prodavnicama i javnom prevozu postaje obavezno, pošto je ova zemlja već ublažila određene restrikcije, što je dovelo do pojačanog kretanja građana. U Švajcarskoj određene delatnosti, poput frizerskih salona i cvećara, već rade, a osnovne škole će biti otvorene 11. maja. Belgija planira otvaranje prodavnica za 11. maj, a otvaranje škola nedelju dana kasnije, uz ograničen broj učenika koji mogu da borave u učionici u isto vreme.

Do danas u 17 sati u svetu je zabeleženo 2.966.489 slučajeva infekcije korona virusom. Od tog broja, 205.686 ljudi je preminulo, dok je 873.548 osoba uspešno preležalo infekciju.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve