Loader

Korona u svetu

Strah od drugog talasa pandemije

23.april,18:36

Dok brojne zemlje u svetu, a sa njima i Srbija, polako popuštaju mere uvedene u borbi protiv korona virusa, predsednik Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus upozorava da najgore tek dolazi.

„Ublažavanje restriktivnih mera nije kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, već samo početak naredne faze“, rekao je Gebrejesus tokom onlajn sastanka ministara zdravlja zemalja članica G20.

„Verujte nam, najgore je tek pre nama. Sprečimo tu tragediju. To je virus koji mnogi još ne razumeju“, rekao je on, ne obrazlažući zašto tako misli.

Mogući uzrok mogao bi da bude skok broja inficiranih u zemljama koje su do sada bile hvaljene zbog načina na koji izlaze na kraj sa koronom.

Singapur, koji se od početka epidemije držao mera otvorenih granica, ali strogog praćenja kontakata i kontrole temperature i simptoma građana koji ulaze u zemlju, dugo se držao sa relativno malim brojem zaraženih. Do ponedeljka 20. aprila u ovoj zemlji ukupno je bilo oko 6500 inficiranih. U ponedeljak je, međutim, registrovano 1426 novih slučajeva u samo jednom danu. Većina slučajeva su importovani, jer su klasteri zabeleženi u spavaonicama za radnike iz okolnih zemalja.

Prema pisanju „Gardijana“, i Nemačka, takođe hvaljena zbog sprovedenih mera, beleži blagi rast inficiranih u pokrajinama gde su neke mere popustile.

Sever Kine beleži novi rast slučajeva. Novi klaster korona virusa pojavio se na severoistoku zemlje, u blizini ruske granice, pa su kineske vlasti mnoge gradove u kojima donedavno uopšte nije bilo lokalne transmisije virusa, proglasile za karantine.

SZO upozorava da se ne žuri sa naglim popuštanjem mera jer to može da izazove novo divljanje virusa.

Srbija peti dan zaredom beleži pad broja novih slučajeva, a prema poslednjim informacijama, broj novozaraženih juče i danas manji je od broja otpuštenih sa bolničkog lečenja. Danas su na snagu stupile i ublažene mere ograničavanja kretanja i poslovanja.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve