Loader

Korona virus u Srbiji

Darija Kisić protiv glupog pitanja

23.april,10:26

Članica kriznog štaba za suzbijanje virusa Kovid-19, dr Darija Kisić Tepavčević gostovala je juče popodne u emisji „Fokus“ na TV B92. Na samom početku emisije, voditelj Oliver Jakšić pitao je zar nije mogao neki muškarac, umesto nje, „dame“, da ode u Niš, koji je žarište epidemije.

Pitanje je tačno glasilo ovako:

„Pre nego što počnemo razgovor na bilo koju… odnosno o bilo čemu drugom, hoću da vas pitam kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš uz ministra Nedimovića kada je najteže? Dakle, mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola. Naravno, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam, na liniju fronta je otišla jedna žena.“

Kisić Tepavčević kratko je rekla: „Ja čak ni ne razumem ovo pitanje.“ Vrlo brzo, čovek koji je pitao epidemiološkinju da li je mogao neko drugi umesto nje da ode u žarište epidemije, postao je senzacija na internetu, a odgovor dr Kisić već je viralan. Na Tviteru se već pojavio gif sa njenim odgovorom, a mreže su preplavljene mimovima poznatih žena iz istorije koje Jakšiću odgovaraju: „Ne razumem pitanje.“

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ reagovala je sa zahtevom da se Jakšić i B92 izvine „ne samo dr Kisić Tepavčević, nego i svim ženama, naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oruzanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti“. Ova grupa pokrenula je i onlajn akciju sa heš tegom #FokusDaSeIzvini.

„Jakšićev pokušaj pitanja je tragikomičan i uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemiije sa ratnim stanjem. Kao iskusne novinarke, poručujemo kolegi Jakšiću da rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19, te da su već vekovima sposobne za aktivno učešće u ratnim stanjima“, navela je Grupa u saopštenju.

Pored Novinarki protiv nasilja, reagovalo je i udruženje BeFem.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve