Loader

Korona virus u Srbiji

Odustajanje od protokola SZO o testiranju

23.april,13:25

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 doneo je 18. aprila zaključak po kom je za otpust pacijenata zaraženih koronom dovoljan jedan negativan test i 14 dana kućne izolacije

Do sada je Srbija poštovala protokol Svetske zdravstvene organizacije: dva uzastopna negativna testa u periodu 24-48 sati i 14 dana kućne izolacije. Šta se promenilo u međuvremenu?

Epidemiolog iz jedne privremene bolnice kaže za „Vreme“ da je zaključak dobio preko Viber grupe i da je, uz još nekoliko kolega, pomislio da je falsifikat. Međutim, dr Darija Kisić Tepavčević je ubrzo, takođe preko Vibera, pojasnila epidemiolozima da će dokument tokom večeri biti dopunjen i poslat svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Infektološkinja Jovana Milić sa Univerziteta u Modeni kaže za „Vreme“ da su u Italiji imali slučajeve kod kojih su se simptomi korone vratili i nakon dva negativna testa, a da se kod takvih pacijenata treći test pokazao kao ponovo pozitivan. Ona je „Vremenu“ poslala i studiju koja je u Kini rađena na 240 pacijenata i koja je pokazala da je u 15 odsto slučajeva, nakon dva negativna testa došlo do povratka simptoma i ponovo pozitivnog testa na kovid-19.

Epidemiolozi koje je „Vreme“ kontaktiralo kažu da je pouzdanost PCR testa, inače najpouzdanijeg, oko 70%, što znači da je šansa da bude lažno negativan 30%. Ohrabrujuće je, ipak, da PCR testovi ne lažu ako je rezultat pozitivan, odnosno, mogu da daju samo lažnu negativnost.

Zašto je Srbija odustala od poštovanja protokola Svetske zdravstvene organizacije? Za sada se može samo nagađati. U tom kontekstu uzroci se traže u ceni testiranja na kovid-19 ali i potrebi rasterećenje privremenih bolnica i medicinskog osoblja.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve