Loader

Korona u Srbiji

Šabac: Zašto nema infektologa

16.april,18:37

Privremena bolnica u Šapcu za lake slučajeve kovid pacijenata još nije dobila dozvolu za rad. Najnovije opravdanje, prema rečima ministra zdravlja Zatibora Lončara glasi: „Nema infektologa koji bi tamo radio.“ Od gradskih vlasti Šapca „Vreme“ je dobilo zvaničnu potvrdu da ovaj grad zaista nema infektologa, najpre zato što je virus ušao na infektologiju Opšte bolnice, tako što je jedan infektolog poslat kao ispomoć Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije i tamo se inficirao korona virusom.

Ministar Lončar implicirao je da se slučaj Šapca bespotrebno politizuje, misleći na činjenicu da gradsku vlast čine partije koje su opozicija republičkoj vlasti: „Molio bih sve da ne pretvaraju stručna pitanja u politička i ne prebacuju ih na političko polje“, odgovorio je Lončar na pitanje novinara Glasa Podrinja na konferenciji bez novinara u sredu, 15. aprila. Međutim, činjenica je da je Ministarstvo odbrane odbilo da obezbedi 300 kreveta za šabačku kovid bolnicu, pa je grad taj problem rešio sam. Takođe, ni u jednoj naredbi i propisu koji se odnosi na rad kovid bolnica ne stoji da je obavezno prisustvo infektologa. Od specijalista, obavezan je samo epidemiolog, dok su od ostalih lekara na radu u privremenim bolnicama (sajmovi, sportske hale, banjski objekti) angažovani lekari opšte prakse, neurolozi, kardiolozi, kako bi se obezbedio redovan nadzor stanja lakih pacijenata.

„Brnabićka i Lončar ne daju Šapčanima privremenu covid bolnicu. Kažu nema infektologa. Inače, infektologija zaražena, tako što je jedan doktor išao na ispomoć u Beograd. A u uputstvima epidemiologa nema ni reči o obaveznom angažovanju infektologa. Ako je i od vas, mnogo je“,

objavio je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na svom Tviter nalogu. On zahteva da 17 inficiranih Šapčana koji su sa lakim simptomima smešteni u privremenu bolnicu Beogradskog sajma budu prebačeni u privremenu bolnicu u svom gradu.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Šapcu je zabeleženo 56 pozitivnih na korona virus, a u čitavom Mačvanskom okrugu taj broj je 81. Opšta bolnica u Šapcu danas je saopštila da je stanje u ovoj ustanovi stabilno i da sve službe funkcionišu.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve