Autor

>

Sviđaš mi se, isključi notifikaciju

Jeste li već čuli onaj štos o pandama i pandemiji? Ako niste, ništa strašno, strpite se malo, stići će i do vas Vajberom ili Votsapom, sigurno. Od virusa korona se još nekako možete i sakriti, ali od viceva na tu temu je mnogo teže, sem ako izolaciju ne uvedete i u digitalni svet.

Ne znam za izolaciju, ali cenzura se već naslućuje, i to tamo gde je nikada nije bilo – na Guglu, Jutjubu i Fejsbuku. Svi ovi internet giganti proteklih dana podesili su svoje algoritme tako da vaša pretraga ne daje uobičajene rezultate, začinjene reklamama, monetizovane (da se pre prikažu oni koji su platili). Kako god pretraživali po ključnim rečima (covid, coronavirus), pojaviće vam se najpre preporuke SZO, vašeg nadležnog ministarstva zdravlja i drugih proverenih izvora. Jedino se desi da im nešto promakne kod medija, barem kada je Srbija u pitanju, ali to je verovatno zato što algoritmi veruju da su najpopularniji mediji u svakoj državi po prirodi stvari odgovorni, barem u sadašnjoj situaciji.

U svim pređašnjim situacijama, vadili su se na slobodu govora kao razlog zašto ne mogu striktno da zabrane neprikladne sadržaje. Sada nema druge strane, odnosno druga strana je novi jahač Apokalipse, čije interese niko ne zastupa niti je spreman u to da investira. Ali, možemo jasno da vidimo da je potpuna kontrola pristupu internet sadržajima i te kako moguća, i da je ovo samo prvi takav slučaj. Kako god, dobro je da teorije zavere i šarlatanstvo nemaju uobičajeni prioritet.

To znači da je sprečeno širenje neproverenih informacija o lekovima, vakcinama, antivakserske kampanje, a posebno se spopliću oni koji bi da šire teorije o tome u kojoj je laboratoriji nastao virus i kakva je veza između 5G mreže i nove korone.

Dobro, zaustavili su širenje informacija na pretraživačima, ali niko ne može da nas spreči da "pravu istinu" širimo svojim prijateljima u ličnom kontaktu, kao što se i virus širi. Može i to, zapravo, pokazuje nova politika Votsapa. Oni su uveli pravu digitalnu socijalnu distancu, nikad viđenu ranije. Ako je neka informacija prosleđena više puta, odnosno podeljena sa pet prijatelja, Votsap joj kači duplu strelicu, što znači da se radi o viralnoj informaciji. Takva informacija ne može se dalje slati na više od jedne adrese odjednom. To ne znači da ju je sasvim nemoguće širiti, ali barem se ne može širiti tako brzo i tako lako, jednako kao što se mere distanciranja uvode u fizički svet kako bi se sprečilo širenje virusa.

Deljenje poruka koje šalju zvanične zdravstvene institucije nije ograničeno, naprotiv.

Možda je prerano za priču o posledicama, odnosno o post-kovid životu, ali uveliko se nagađa da će prva žrtva biti otvoreni radni prostori sa mnoštvom stolova i računara u jednoj sobi, odnosno hali, i raznim zabavnim sadržajima za relaksaciju, čime se posebno dičila Silikonska dolina.

Rad od kuće postaće nova norma, a zidovi, paneli, viziri, naočare i slična zaštitna sredstva svakodnevica budućnosti.

Očekujte procvat aplikacija i uređaja koji umesto nas vode računa o socijalnoj distanci. I komedije u kojima ti uređaji pište kao ludi kada dvoje krenu spontano da se poljube. Možda da ne žurimo iz karantina.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST