Loader

Komentar dana

Imena na sunce

09.april,10:01

Tokom socijalnog distanciranja, socijalizujemo se na društvenim mrežama više nego ikad. Mislila sam da sam sve videla i da ništa ne može da me iznenadi, a onda sam naletela na objavu neke žene koja zahteva imena inficiranih koronom. Nisam baš sigurna šta će joj, možda da joj se upišu u leksikon. Ili da vidi da li nekog zna iz grada.

Naravno, nije ta žena kriva što ne zna da je objavljivanje imena zabranjeno Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Ona nije dužna da zna bilo šta o zaštiti privatnosti. Pitala je, dobila odgovor, ajmo dalje, ona je ionako samo neko iz mase.

Visoki državni funkcioneri, međutim, nisu „neko iz mase“ i možda ne bi bilo loše da malo smanje doživljaj kod otkrivanja detalja o obolelima. Počelo je od predsednika sa sad već čuvenom „trudnicom iz Valjeva“ koja se porodila. Danima je cela zemlja čekala da čuje da li je beba (predsednik nas je obavestio da je devojčica) pozitivna ili negativna na korona virus. Usledio je antiklimaks kada su epidemiolozi koji nam se obraćaju svakog popodneva u 3 saopštili da majka zabranjuje da se u javnosti otkriva bilo šta o bebi.

Istakao se i ministar prosvete Mladen Šarčević izjavom da su u njegovom ministarstvu obolela „dva niže rangirana“ pomoćnika. I sada imamo bombu: predsednik Vučić na svom verifikovanom Instagram nalogu objavljuje da mu je punoletni sin, Danilo, pozitivan na koronu, pa čak i izveštava o ozbiljnosti njegovog stanja i u koju bolnicu je primljen.

Hajde da razjasnimo jednu stvar: za javnost Srbije značajne su vesti o zdravlju najviših funkcionera – predsednika, premijera, predsednika Vlade i Skupštine – da bismo znali ko je u stanju da vodi zemlju, a ko ne. Svi ostali treba da budu ostavljeni na miru, pa taman da ih razotkriva i rođeni otac.

Pravo na privatnost je užasno važna stvar i njegovo narušavanje je kažnjivo zakonom. To je pravo jednako za sve, bez obzira da li ti je mama „trudnica iz Valjeva“ ili ti je tata predsednik države.

Naravno, svim obolelima, naiskrenije i bez trunke ironije želimo brz oporavak, u miru i van očiju javnosti, osim ako sami ne odluče drugačije.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve