Autor

>

Ne brinite se, sve će biti isto, samo drugačije

Analitičari se ovih dana utrkuju ko će izaći sa najcrnjom, apokaliptičnom prognozom budućeg života ljudske rase, pa tom izazovu nisu odoleli ni oni kojima je posao da se bave informacionim tehnologijama. Razumljivo je to, otkazane su mnogo promocije, sajmovi, nema testiranja novih proizvoda koje niko i ne pušta na tržište jer još nije jasno kako će se promovisati i prodavati. I kome.

Rizikujući da podbacim nudeći blagu nijansu sive dok je crno u modi usudiću se da kažem da ne treba da brinemo. Svet će se za nekoliko nedelja, čim se snađemo malo, vratiti u normalu samo ta normala neće biti ona koju smo imali pre samo desetak dana. Socijalna distanca, higijena i odgovorno ponašanje biće uslov da se krećete u urbanoj sredini. Za sve ostalo imate internet.

Vratimo se na predviđanja. Šta će se na internetu promeniti kao posledica korona virusa i mogućih sličnih događaja u budućnosti?

Ima mišljenja da će to usporiti razvoj 5G mreže jer trenutno imamo veće prioritete. Ovo ne mora da bude tačno. Da imamo 5G mrežu mnogo bismo lakše prolazili kroz sve ovo jer bi komunikacija bila bolja i brža, a i više bi se koristili uređaji povezani na internet. Teorijski, a uskoro i praktično, radnik bi mogao da upravlja fabričkom mašinom sa kućnog računara, baš kao što sada većina redakcija u svetu radi svoj posao. Možda mislite da bi tog radnika mogla da zameni veštačka inteligencija, ali teško da ćemo u ovom veku imati VR na nivou ljudskog mozga. Uključujući i one za koje govorimo da su "mozga bez". Čovek je i dalje bolji i jeftiniji.

Najveća žrtva korona virusa biće net neutralnost, to jest podjednaka prava za sve sadržaje na internetu. I za video-igrice i za Moju školu. Za filmove i za posao. To će morati da se preispita i prioriteti će morati da se naprave. Ako je bendvid mali, to jest propusna moć internet veze koju imamo, prvo će se propuštati važniji sadržaji, poslovni i školski. U drugom redu je razonoda. Velika se bitka vodila da neutralnost opstane, pa je sada zbog Netfliksa i Kaunter strajka nekome teško da se poveže sa kompjuterom na poslu. Naravno, ko plati brže će da prati.

Sve kompanije moraće da imaju plan za rad na daljinu, s posebnim naglaskom na šaltere. Ne treba to mešati sa elektronskim administriranjem gde komunicirate sa softverom. Za elektronskim šalterom sedeće živ čovek s kojim razgovarate pomoću programa za komunikaciju i taj rešava vaše potrebe dok razmenjujete elektronsku dokumentaciju. Zato će rad u oblaku (cloud) postati ključno pitanje za sve direktore i vlasnike kompanija u Srbiji. Ko ne leti (oblakom), tresnuće o zemlju i to ćemo sada gledati.

Konačno, distribucija robe doživeće revoluciju. Nijedna prodavnica ili restoran ne moraju se zatvarati zbog zabrane kretanja ili straha od virusa, pod uslovom da se kretanje omogući dostavljačima. Oni bi, zaštićeni od zaraze ili kakve druge pošasti, bezbedno i garantovano sterilno kupcima dostavljali ono što im treba u kratkom roku i bez vremenskog ograničenja. Sistem se u Srbiji sada porađa, ali se čini da je carski rez neizbežan.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST