Telekomunikacije – M:tel >

Lider na tržištu, profit 8,5 miliona

M:tel je lani ostvario rekordne poslovne (finansijske) rezultate i prošlu godinu završio sa profitom od 8,5 miliona evra, saopštio je izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić i poručio da je M:tel prošle godine postao lider na crnogorskom telekomunikacionom tržištu

U mobilnoj telefoniji broj korisnika je porastao 12,4 odsto, TV korisnika 24 odsto, a fiksnog interneta 17,2 odsto, naveo je izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić.

"Postali smo prvi operator po broju korisnika u dvije kategorije u mobilnoj telefoniji i multimediji. Veoma smo ponosni na ovaj rezultat i mislim da smo prvi operator u Evropi koji je došao kao treći na tržište, a uspio da uzme prvo mjesto u ova dva bitna segmenta", kazao je Lučić za "Pobjedu".


POSLOVANJE

On je naveo da je M:tel prošle godine ostvario prihod od 80,7 miliona evra, što je rast deset odsto u odnosu na 2018. godinu.

"Što se tiče operativne dobiti (EBITDA) ona je u odnosu na 2018. porasla 28,5 odsto i iznosi 37,2 miliona evra. Profit M:tela je porastao 26,5 odsto i sada iznosi 8,5 miliona evra", rekao je Lučić i ocijenio da su ovo fantastični rezultati za jednog telekomunikacionog operatora.

Prema njegovim riječima, osim izuzetno konkurentnog tržišta telekomunikacioni operatori se nalaze pred izazovima sve manjeg korišćenja SMS i Voice.

"Uspjeli smo da transformišemo poslovanje i da nam ključni prihod bude mjesečna pretplata u postpejdu, fiksnom internetu i TV. Time smo obezbijedili održivu budućnost i rast", istakao je Lučić i naglasio da su lani imali povećanje u svim segmentima korisnika.

"U mobilnoj telefoniji broj pripejd korisnika nam je porastao 14, a postpejd 11 odsto, što je doprinijelo da ukupan rast bude od 12,4 odsto", precizirao je Lučić. U fiksnom segmentu M:tel, kako navodi, i dalje raste velikom brzinom.

"Prošle godine smo implementirali mSAT uslugu, što nam je donijelo rast TV korisnika od 24 odsto. Nastavljen je impozantan rast korisnika fiksnog interneta od 17,2 odsto. Moramo konstatovati da je crnogorsko telekomunikaciono tržište vodeće u regionu po izgrađenoj optičkoj infrastrukturi i broju korisnika priključenih na optički internet", naglasio je Lučić.

Najavio je i da je glavni cilj M:tela za ovu godinu dalji rast korisnika i razvoj digitalnih servisa.

"Posvetićemo se više radu sa startap zajednicom preko M:tel digitalne fabrike, prvog ICT HUB-a u Crnoj Gori. Korisnicima ćemo omogućiti još nekoliko atraktivnih TV kanala, a više ćemo ulagati u mobilne servise kao što je NBA, koji smo pustili prošle godine. I dalje ćemo investirati u sistem za mobilno plaćanje tako da i tu mogu najaviti novine", poručio je Lučić, koji smatra da je uspjeh kompanije postignut najviše zahvaljujući vrijednom radu zaposlenih.


ZAPOSLENI

"Zaposleni su vjerovali da u žestokoj tržišnoj utakmici mogu da se postignu rezultati i veći nego što se očekuju, i koristim ovu priliku da im zahvalim. Ističem da smo i ove godine povećali broj zaposlenih za 21 i imamo ih ukupno 528", rekao je Lučić, ocjenjujući da je stanje na crnogorskom tržištu telekomunikacija veoma konkurentno i razvijeno i u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji.

"To je bitno za budući razvoj digitalnog društva, ali i za razvoj turizma", kaže Lučić. Istakao je i da je poslovna zajednica M:tel prepoznala kao lidera i naveo da je kompanija dobila četiri nagrade na koje su ponosni.

"Lani smo dobili Nagradu Asocijacije menadžera za digitalnog lidera, Nagradu za filantropiju Iskra, Nagradu Unije poslodavaca za društveno odgovorno poslovanje i godišnju Nagradu Ministarstva nauke za strateško partnerstvo u sprovođenju predakceleracijskog programa za inovativne startapove", naveo je Lučić. Podsjetio je da je M:tel dio kompanije koja posluje u svim zemljama bivše SFRJ kroz telekomunikacione kompanije i sportske kanale Arena.

"U svim zemljama uspješno poslujemo šireći iskrenu ideju unapređenja ekonomske saradnje kroz velike investicije, snažno društveno odgovorno poslovanje i zapošljavanje najsposobnijih radnika. To jeste formula našeg uspjeha i velika mi je čast što sam od početka u timu koji je formirao i realizovao ovakav poslovni koncept", zaključio je Lučić


SMANJIĆE SE BROJ OPERATORA

Lučić je upozorio da su operatori pod velikim tehnološkim pritiskom pada prihoda od Voica i SMS servisa sa jedne strane i zahtjeva za razvoj 5G sa druge strane. "Baš zbog toga je trend u svijetu konsolidacija i ukrupnjavanje operatora. Dakle, u budućnosti će se smanjiti broj infrastrukturnih operatora, ali će se povećati broj firmi koje razvijaju aplikacije i servise, a taj će trend sigurno doći i u Crnu Goru", saopštio je Lučić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST