Loader

Komentar dana

Od lako ćemo do kako ćemo

19.mart,10:13

Jedino predvidljivo kod aktualnog režima u Srbiji jeste njegova nepredvidljivost. Od samog vrha pa naniže, građani su nedjeljama uvjeravani da je korona „najsmešniji virus u istoriji civilizacije“ kako to reče dr Branimir Nestorović. U tom pravcu, ministar prosvjete još je u petak prijetio direktorima škola zbog obustavljanja nastave. A onda je – svega četrdeset i osam sati kasnije – objavljeno vanredno stanje…

Način na koji je to obavio predsjednik Srbije duboko je zabrinjavajući. Koliko do jučer, bagatelizirao je pandemiju, a sada na rubu suza zapomaže, ljuti se na Evropsku uniju i građane te, nadasve, djeluje pasivno-agresivno: svi su krivi osim njega, niko ništa ne sluša i tko zna šta bi bilo s nama da on o svemu ne brine „makar ga streljali.“ Tko se ranije nije uzbuđivao zbog „situacije“, od tog trenutka je počeo.

Šta ovakvo Vučićevo ponašanje govori o njegovom režimu? Uglavnom – da je kontradiktoran, sklon panici, neuvjerljiv, nesposoban da prihvati odgovornost, sa krajnjem niskim kapacitetom upravljanja i još mnogo toga, nimalo laskavog. Također i da on lično ne odustaje od predizborne kampanje, samohvalisanja, nastojanja da svaku, pa i ovu sitauciju iskoristi kako bi cementirao svoju vlast.

Umjesto dramskog nastupa na televiziji u nedjelju, za građane i državne institucije mnogo bi korisniji bio smiren i državnički istup sa jasnim objašnjenjem što ih konkretno čeka u vanrednom stanju. U tom kontekstu, Vučićeva parola „Predaja nije opcija“ više djeluje kao priznavanje nesnalaženja i nesigurnosti nego odlučnosti i znanja što sve treba poduzeti.

Ovdje dvije stvari moraju biti jasne. Prva – poput gotovo čitave Evrope i Srbija se neadekvatno suočila sa koronom. I druga stvar – iako je umjesto vanredne situacije zbog izbora proglašeno vanredno stanje, drugo rješenje nije postojalo. Problem je, međutim, u nečem drugom. A radi se o tome da na vrijeme nije podizana svijest građana o opasnosti od korone, nisu im predstavljane potencijalne mjere u borbi protiv širenja zaraze, niti su osposobljene institucije i vitalni subjekti društva za njihovu primjenu. Zato sada i što jeste i što nije djeluje i suviše malo i suviše kasno.

Najveća žrtva jučerašnje politike „lako ćemo“ i današnje „kako ćemo“ jesu starije osobe. Dobar dio ove populacije vjeruje zvaničnim izjavama vrha vlasti i njihovoj ušećerenoj, samoreklamerskoj slici Srbije u režimskim medijima pa je, preko noći, potpuno nepripremljen dospio u svojevrstan kućni zatvor. Točno je da su oni najugroženiji od korone, ali je činjenica da o stvarnom i nedložnom rješavanju njihovih potreba niko nije vodio računa. Naprotiv, penzioneri sada nerviraju premijerku Anu Brnabić i prijeti im se kaznama samo zato što moraju kupovati hranu i lijekove, odnosno – živjeti.

Što dalje?

„Složili smo se da je situacija s građanskom disciplinom zaista zabrinjavajuća“, kaže Brnabić. Zaista? A što misli kakav su primjer građanima pružili ona i njene kolege iz vlasti nedjeljama prije proglašenja vanrednog stanja? I kakav sada pružaju?

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve