Vreme
Komentar dana

O volovima, Jupiteru i koronavirusu


Autor
piše:
Jovana
Gligorijević

Slagaću vas, dragi čitaoci, ako kažem da se ovih dana nisam šalila na temu koronavirusa. Jesam, prilično, naročito na društvenim mrežama. To ne znači da nadolazeću opasnost ne shvatam ozbiljno. Samo ne želim da podležem panici i branim se humorom.

Međutim, ja to sebi mogu da priuštim jer ne donosim nikakve bitne odluke za sve građane ove zemlje, niti od mojih reči zavisi kako će Srbija odgovoriti na eventualnu pojavu virusa. S druge strane, nosioci vlasti i stručnjaci moraju da vode računa o tome kako i šta pričaju, jer je njihov posao da nas zaštite kada i ako korona stigne u Srbiju. A mi smo juče gledali konferenciju za novinare u Predsedništvu koja je izgledala kao da je pripito društvance iz kafane svratilo da nešto kaže novinarima. Uz jedan izuzetak: profesora Predraga Kona, epidemiologa koji je jedini bio razuman i zaista rekao stvari ključne za smanjenje straha i predupređenje panike.

Predsednik Vučić je uveo jednu (ili dve, ne znam, pomračio mi se um) rakiju svakog jutra i tako jača imunitet. Te fore od dva dinara sa rakijom i belim lukom samo pršte po Tviteru, ali koga briga, to je Tviter, neka lupa ko šta hoće. Predsednik, koji se sam očitovao kao hronični bolesnik (visok pritisak) morao bi da zna da mešanje rakije sa redovnom terapijom može da bude verovatno najgluplja stvar koju odrasla osoba može sebi da priredi.

Taman smo mislili da od toga gore ne može kad se mikrofona dohvatio pulmolog Nestorović, da nam kaže kako se nije učlanio u SNS i kako je nešto ćaskao sa svojom ženom. To je onako, baš bitna informacija. Onda reče Nestorović da je korona smešnija od običnog gripa. Videla sam u životu smešne ljude, životinje, čak i biljke, čula smešne izjave, ali smešan virus još nisam. Svoj stand-up nastup Nestorović je začinio izjavom da estrogen štiti od virusa, pa da žene mogu slobodno u šoping u Italiju, jer evo sad će veliki popusti, a nema ni gužvi jer se pojavila korona, hehe. Samo da prvo psihički pripremimo muževe, jer ćemo da trošimo pare.

Nekoliko dana ranije, ministra zdravlja Zlatibor Lončar bubnuo je da ćemo da pomognemo Kini tako što ćemo da napravimo vakcinu.

Sve nam ovo govori da nam je zemlja potpuno nespremna za koronavirus, jer ovi bogovi humora žele da nas leče rakijom i estrogenom. Dakle, bićemo prepušteni sami sebi (i nesretnom prof. Konu, a nešto slutim da ga šaljivdžije slabo slušaju). Perite ruke, dezinfikujte kvake i onaj podatak o 2 odsto smrtnosti gledajte sa vedrije strane – 98 odsto obolelih preživi.