Loader

Komentar dana

Tri autovanja Ministarstva kulture

27.februar,09:50

Iako se sa velikom sigurnošću očekivalo, ovog četvrtka na sednici Vlade Srbije nije razmatran predlog Ministartsva kulture i informisanja da se za upravnika Narodne biblioteke Srbije imenuje Vuk Vukićević. To daje nadu da Narodna biblioteka Srbije neće dobiti upravnika na način kako ga je nedavno dobio Muzej savremene umetnosti (istina u v.d. zvanju), kao i niz ustanova kulture diljem zemlje prethodnih nekoliko godina.

Vlada je naime, barem za sad, odlučila da ovog puta sagleda sve informacije o predloženom kandidatu Ministartsva pa i one nepovoljne, uprkos svesrdnom nastojanju Ministarstva da ih zataška, a koje su

poslednjih dana obnarodovali Dejan Ristić, Jasmina Ahmetagić i Emina Čano Tomić.

Istoričar Dejan Ristić, jedan od šest učesnika konkursa, pismom je ukazao Ministarstvu na proceduralne i zakonske nepravilnosti u sprovođenju izbora upravnika NBS, i upozorio da kandidat MinistarstvaVuk Vukićević, nema broj godina iskustva i rukovođenja u kulturi traženih konkursom. Ministarstvo je sve negiralo (gle čuda!). Na istoj liniji je bio i Veljko Brborić predsednik Upravnog odbora NBS gostujući na N1, plus je objasnio i zašto Dejan Ristić, iako je „ponudio veoma ozbiljan i dobro urađen program koji je UO ocenio kao najsadržajniji“, nije izabran. Naime, Dejan Ristić je u razgovoru sa članovima UO rekao „da je Narodna biblioteka Srbije u duboko institucionalnoj krizi, infrastrukturnom, organizacionom i stručnom smislu, da ima lošu saradnju sa Ministarstvom kulture, i da je vidna nezainteresovanost Ministarstva kulture da se bavi nacionalnim institucijama“, pa se Veljko Brborić zapitao „kako neko ko kaže da Ministarstvo kulture ne radi svoj posao, da je UO nekompetentan, da postoji nebriga države, da bude predložen.“

Ovaj školski primer autovanja (obznanjivanja) šta je u stvari ključni kriterijum Ministarstva prilikom biranja ljudi na rukovodeća mesta, dobio je nastavak. Jasminu Ahmetagić, koja je takođe konkurisala, Veljko Brborić je tokom razgovora sa članovima UO pitao da objasni šta je bošnjačka književnost, dovodeći je u situaciju da objašnjava svoje poreklo. „Nikako mi nije bilo jasno kakve veze imaju bošnjačka književnost i rad biblioteke. Osećala sam da bi trebalo da dokažem da je moje prezime dostojno funkcije upravnika NBS. Bilo je to nepristojno pitanje koje je izazvalo osećaj da bi trebalo da položim za Srpkinju“ izjavila je „Novostima“ Jasmina Ahmetagić, inače doktorka književnih nauka i knjževna kritičarka.

Treće otkrivanje desilo se posredno, ostavkom Emine Čano Tomić na članstvo u Izvršnom odboru Sindikata NBS, zato što zaposleni, za razliku od prethodnih godina, nisu uticali na izbor upravnika pa je njihov „predstavnik u UO bez konsultacije sa zaposlenima podržao kandidata za upravnika koji niti je iz bibliotečke struke, niti mnogo šta o njemu znamo“.

Ako je očigledno da kandidatu ne vredi što ispunjava uslove konkursa ako ne ispunjava ono što je Ministarstvu važno, nameće se pitanje šta je to što ima Vuk Vukićević a ostali nemaju? Odgovor je iz sfere nedokazljivog, što odluku Ministarstva da Vladi predloži baš njega ne nekog drugog kandidata, čini nedodirljivom.

Međutim, da li će Ministarstvo ostvariti svoju želju, odlučiće Vlada Srbije. Na raspolaganju su joj tri puta: može da do 5. marta imenuje Vukićevića kada bi predsednik Aleksandar Vučić trebalo da zbog izbora raspusti ovu i proglasi tehničku Vladu, može da predlog Ministsrstva kulture uopšte ne stavi na dnevni red sednice i da time poništi konkurs, a može i da imenuje v.d. upravnika po svom nahođenju, ne obazirući se na konkurs i želju Ministarstva.

U Narodnoj biblioteci Srbije navijaju za drugu varijantu, a u Ministarstvu naravno za svoju. Trenutno i jedni i drugi rade na tome da Vlada izabere njihovu opciju. Videćemo.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve