Autor

>

Korona virus prešao na kompjutere

 

Dešavalo se u prošlosti da kompjuterski virus zarazi čoveka. Nije u pitanju mali broj onih koji se mogu smatrati kiborzima jer imaju neku tehnologiju ugrađenu u organizam, već o tome da kompjuterski virus napravi nered u nekom uređaju ili aplikaciji koja pomaže u lečenju.

Sada se prvi put dešava da humani virus uđe u tehnologiju.

U cilju sprečavanja daljeg širenja virusa Kina je zatvorila grad Vuhan, produžila novogodišnji školski raspust i odmor, što znači da mnoge fabrike koje proizvode telefone i kompjutere ne rade i neće početi da rade najmanje do 10. februara. Veruje se da bi to moglo da se produži, to jest da će se odluke o nastavku rada donositi na dnevnom nivou.

Na udaru su najpre kineske kompanije poput Huaveja, ZTE-a i Šaomija, ali bi najveći udar mogao da doživi Epl. Oni su već zatvorili sve svoje prodavnice u Kini, a govore i o zaustavljanju proizvodnje u celoj Kini. Naruku im ide to što je sezona božićnih kupovina i postbožićnih rasprodaja gotova, novi model se neće pojaviti pre septembra, tako da narednih par meseci mogu da preguraju. Protiv njih rade podaci o odličnoj prodaji Eplovih telefona u poslednjem kvartalu i konstantnoj tražnji na koju možda neće moći dobro da odgovore, ako kriza potraje. A to bi moglo da vodi skoku cena na sivom tržištu što, takođe, nije dobro za kompaniju.

Ako se situacija sa korona virusom produži, možemo računati na kašnjenje 5G tehnologije koja se mahom proizvodi u Kini, eventualno bi mogle da ožive neke druge lokacije za proizvodnju. Nevolja je što nigde osim u Kini i delimično Južnoj Koreji nema adekvatne radne snage koja može za kratko vreme da proizvede veliku količinu visokotehnoloških uređaja vrhunskog kvaliteta.

U samom Vuhanu nekih deset hiljada ljudi proizvodi Eplove aparate iako kompanija kaže da im je to "rezervna lokacija". Ali Vuhan je i mesto gde se u većoj količini prave 4K ekrani za televizore i kompjuterske monitore. Samo po tom osnovu može se očekivati pad od 10 do 20 odsto u kineskom izvozu ekrana, a zamislite šta će se dogoditi ako se kriza produži i proširi i na druge pogone po Kini. Za početak, spremite se za više cene. I to u olimpijskoj godini kada prodaja uvek skače.

Ako mislite da imate i telefon i kompjuter i televizor te vas se ovo ne tiče, grdno se varate. Sve ove uređaje virus bi mogao lako da zarazi, ako ne povedete računa o higijeni. Pokazalo se da je korona virus idealan za širenje kompjuterskih virusa. Dobijete imejl ili neku drugu poruku u kojoj vas panično obaveštavaju o opasnostima ili vas "institucija" upućuje na preventivni pregled, kliknete na ponuđeni fajl da vidite o čemu je reč i gotovo. Virus je u kompjuteru, a da toga niste sasvim ni svesni dok vam ne zaključa sve i zatraži odštetu.

Za to postoji jednostavan lek: kampanja državnih institucija da se ne pristupa nikakvim informacijama osim onima koje se nalaze na zvaničnim portalima, široko reklamiranim u medijima. Evo, za početak, mi vas savetujemo da ne klikćete ni na kakve mejlove i poruke, pa čak ni na video i audio klipove koji se šire po mrežama, a za temu imaju virus. Rizik je veliki, a lečenje skupo.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST