Loader

Komentar dana

Ministarka i dva resorna hapšenja

06.februar,10:40

„Za sada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret“, obznanjuje Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Poledica se „okliznuo“ u nastavku predistražnog postupka vezanog za korupciju u Infrastrukturi železnice kada je, sredinom januara, uhapšen i direktor ove firme Miroljub Jevtić. On je, svojedobno, radio i kao savjetnik Mihajlović.

„Razočarana sam ponašanjem direktora Jevtića i svime što mu se stavlja na teret“, rekla je tada ministarka.

Hm… Nije teško uočiti razliku između ove dvije izjave, zar ne? Što li bi one mogle značiti u čudesnom svijetu naprednjaka?

Hapšenja „mangupa u vlastitim redovima“ – ne mnogo poznatih i bitnih ljudi – uvijek su dobra u predvečerje izbora; na taj način se poručuje kako „partijska knjižica nikoga neće zaštititi“ i slično, sve u istom pravcu. Problem je, međutim, što na ovome nije lako stati jer odmah kreću daljnje špekulacije tko je doveo osumnjičene na njihove funkcije i omogućio im „radnje stavljene na tetet“. U konkretnom slučaju, nema sumnje. Riječ je o Zorani Mihajlović, a to je još bolja predizborna priča.

Naime, ministarka je već godinama na meti desnog krila Srpske napredne stranke i njihove radikalske sabraće; zajednički je tretiraju kao „američkog čovjeka“ i uljeza u svojim redovima. Svima je tu dobro: Aleksandar Vučić tako hendluje čvrstorukaše, a Mihajlović gradi imidž rijetke proevropske naprednjakinje. Aktualna hapšenje su, čini se, unijela nova pravila u ovu vrstu igre.

Svjesna ih je i Mihajlović. Ako je prilikom hapšenja Jevtovića svojim razočarenjem bila na liniji, u slučaju Poledice morala je izdvojiti mišljenje. Nema izbora: nedavno prozivanje u tabloidima i skupštinski linč u radikalskoj izvedbi, sugeriraju da za nju neće biti mjesta u sljedećoj vladi, ako ne i nešto drugo. Jer – što je ona radila ukoliko uhapšeni zaista budu proglašeni krivima? Ako nema njene neposredne odgovornosti, zašto nije pazila? I podržava li se tako satiranje od posla predsjednika Srbije i njegova „mudra politika“? Zbog ovih pitanja, Mihajlović mora tvrdo igrati, pa odbijanjem da povjeruje u krivicu Poledice, šalje signal da joj netko „pakuje“. A taj sigurno nije iz neke opozicione partije.

Kritička javnost ne očekuje jasan sudski epilog ovih resornih hapšenja. Zauzvrat, o njima će se naveliko razglabati u naprednjačkim redovima. Kako i ne bi – u pitanju su tektonika moći, raspolaganje narodnim parama i povlaštenim poslovima, mogućnosti sticanja i gubitka privilegija, izbor pobjedničkog partijskog klana…

Naravno, iza svega stoji Aleksandar Vučić. Manji razlog je već tradicionalno držanje svojih suradnika u strepnji i neizvjesnosti, a mnogo veći izborna taktika u godini bojkota. Jer protiv koga da mobilizira svoju zastrašujuću stranačku mašineriju? Zar mu doista trebaju svi oni sigurni glasovi i presija zbog Čedomira Jovanovića, Tatjane Macure i Aleksandra Olenika? I samom Vučiću to mora izgledati besmisleno i kontraproduktivno.

No, ukoliko izbore prikaže kako neku vrstu stranačkog glasanja proširenog na čitavu zemlju, stvari djeluju drugačije: em će partijski kadar biti motiviran da „izvodi“ glasače svim sredstvima, em će i najave da bi netko od naprednjačkih velmoža mogao zglajzati podići interes biračkog tijela. U tom kontekstu, ministarka Zorana Mihjlović i aktualna resorna hapšenja liježu kao kec na desetku.

Poslednje izdanje

Proterivanje Josipa Broza Tita iz Beograda

Ko je protiv simbola antifašizma Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve