Loader

Komentar dana

Da li je konkurs ukinut?

06.februar,10:22

Vlada Srbije je ovog četvrtka imenovala Viktora Kiša za v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, iako nije ni konkurisao za to mesto. Istini za volju, konkurs za v.d. direktora nije bi rspisivan, već za direktora, tako da se ne može reći da Kiš nije konkirisao s obzirom da konkurs za radno mesto za koje je imenovan nije ni raspisan. Deluje zapetljano, ali nije – način na koji je imenovan Viktor Kiš vrlo jasno pokazuje da živimo u pro forme demokratskom uređenju.

Neposredno do samog čina imenovanja bilo je sve kako treba. Krajem januara 2019. godine raspisan je konkurs za izbor direktora Muzeja savremene umetnosti na koji su se javili dosadašnji v.d. direktora Slobodan Nakarada, umetnik i nekadašnji v.d. direktora tog muzeja Vladislav Šćepanović, i istoričari umetnosti dr Branislav Dimitrijević i dr Zoran Erić, koji je i glavni kustos u MSU. Upravni odbor ovog muzeja, na čelu sa prof. dr Nikolom Šuicom, dostavio je mišljenje o kandidatima, na osnovu čega je Ministarstvo kulture i informisanja formalno uputilo Vladi Srbije predlog da za direktora imenuje Vladislava Šćepanovića.

Nakon ove faze, demokratičnost procesa izbora čelnika MSU počinje da bledi. Prvo, Vlada Srbije mesecima nije razmatrala predlog Ministarstva kulture. Zatim je počelo da se priča o mogućnosti da Vlada odbije predlog, pa smo saznali da se u tom slučaju konkurs smatra neuspelim iako je legalno i raspisan i sprovođen. Ako se konkurs proglasi neuspelim, Ministarstvo može da predloži a Vlada može da donese rešenje o imenovanju v.d. direktora.

Glavni razlog zašto je pre godinu dana raspisan konkurs za direktora MSU bio je ukidanje v.d. stanja zato što to ne priliči ustanovi kakva je MSU, a Slobodan Nakarada je bio v.d. direktor od 2015. godine do imenovanja Kiša, što znači da je sad sve vraćeno na početak. Da se nazadovalo.

Ako Muzeju savremene umetnosti nije ukinut v.d. status, ne zna se zašto je biran nov čovek, zašto nije zadržan Slobodan Nakarada. Ne zna se zašto Vlada smatra da Vladislav Šćepanović nije pogodan da vodi MSU, a jeste pogodan da bude član Upravnog odbora s obzirom da ga je Vlada imenovala za člana tog tela uz Nikolu Kolju Božovića. Kako je objašnjeno „Večernjim novostima“, Ministarstvo kulture je povuklo svoj predlog (Šćepanovića) zato što ga Vlada ni nakon dužeg perioda nije prihvatila. Zašto je Ministarstvo predložilo Vladi baš Viktora Kiša, da li je to njihova samostalna odluka, ili su ga predložili da bi se zadovoljila procedura – ne zna se. Ne zna se ni na osnovu čega je Vlada Srbije ocenila da je Viktor Kiš okej za Muzej savremene umetnosti.

Da se ne shvati pogrešno: možda će Viktor Kiš biti najbolji v.d. direktor u istoriji Muzeja savremene umetnosti. Činjenica da je Staru Šećeranu, napušteni industrijski prostor pretvorio u atraktivno kulturno mesto Beograda, svakako ga preporučuje. Negativne reakcije u javnosti povodom Kišovog imenovanja rezultat su načina kojim se došlo do imenovanja.

A ono je obesmislilo instituciju javnog konkursa. Jer, čemu raspisivanje konkursa i konkurianje, čemu Upravni odbor i njegovo mišljenje o kandidatima, pa na kraju krajeva čemu i Ministarstvo kulture bez koga predlog Upravnog odbora ne bi stigao do Vlade Srbije, ako Vlada imenuje nekog ko nije ni konkurisao.

Možda je institucija konkursa ukinuta a da mi to ni ne znamo.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve