Loader

Komentar dana

Vukosavljević vs Vreme

17.januar,16:40

Ministarstvo kulture i informianja na čelu sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem najavilo je da će protiv nedeljnika „Vreme“ podneti prekršajnu prijavu zbog toga što je tekst pod naslovom „Zlo vreba sa kisoka“ ilustravovalo naslovnim stranama tabloida koji su prekršili sva moralna i zakonska pravila i novinarski profesionalni kodeks izveštavajući o zloj kobi dvanaestogodišnje M. K. koju je bio oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović iz Malče.

U pomenutom tekstu sa, za Vukosavljevića, spornim ilustracijama novinarka Tamara Skrozza secira nehumanu metodologiju izveštavanja tabloida kao što su „Informer“, „Kurir“, „Alo“ ili „Srpski telegraf“, opisuje kako su sladostrano prepričavali strahote koje je doživela mučena devojčica i prenosili „ispovest“ Jovanovića, žigošući tako M. K. do kraja života kao žrtvu u sredini u kojoj živi, nanoseći joj beskrupulozno dodatnu bol, otežavajući joj oporavak. Uz tekst Tamare Skrozze redakcija je stavila fotografije gnusnih naslovnih strana tabloida o kojima je reč.

Zapravo bi protiv Vukosavljevića trebalo podneti prekršajnu prijavu zbog pretnje da će novac poreskih obveznika uludo da baci na neodrživu, jer glupu tužbu. Njegovo ministarstvo bi da tuži novine zbog toga što nešto citiraju, jer prenošenje fotografija naslovnih strana jeste citat. Obaška iskaz teksta koji ilustruju.

Isti taj Vukosvljević je propustio da pravovremeno zapreti tužbom raznoraznim Informerima dok se još zahuktavalo besramno izveštavanje o M. K. Važno da je tvitnuo da „sutrašnje naslovne strane pojedinih tabloida predstavljaju samo dno medijskog nemorala i bestidnosti“, te da će ministratsvo preduzeti mere iz svoje nadležnosti i tražiti da to učini i javno tužilaštvo.

Usledilo je saopštenje Ministarstva kulture i informisanja koje „sa najdubljim gnušanjem ocenjuje da su pređene sve granice neljudskog postupanja u odnosu na interese maloletnog lica i njegovih roditelja, koji su već previše patili da bi im neki medijski lešinari bez skrupula i protivno zakonu kopali po vrućim ranama. Ovo je tačka u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“.

Niko ne može da se ne složi sa ovom ocenom Vukosavljevićevog ministarstva o režimskim tablodima, samo što bi to isto ministratsvo sada da relativizuje štetočinski položaj tabloida u društvu izjednačavajući ih sa nedeljnikom „Vreme“. Valjda se ministar malo zaneo, pa je koristio preoštar rečnik protiv režimu milih tabloida, protiv novina onog „pristojnog i finog čoveka Dragana J. Vučićevića“, na kojima se dobrim delom nakaradno zasniva vlast Aleksandra Vučića, pa sada mora nekako da se vadi i dokazuje lojalnost i verodostjnost.

Umesto da preti besmislenim tužbama ministar Vukosavljević bi kao diplomirani pravnik mogao da se pozabavi prekršajnom odgovornošći svih prethodnih i narednih otvorenih pisama vlasnika „Pinka“ Željka Mitrovića i kolumnama Dragan J. Vučićeva, zbog toga što smo, kako stoji u saopštenju njegovog ministarstva, došli do tačke „u kojoj društvo mora da bude jedinstveno i solidarno u osudi ovih medijskih zlodela, jer će u suprotnom preći u predcivilizacijsko stanje etičke otupelosti i nemorala“.

Samo što to ne važi samo za maloletne osobe, već za sve građane Srbije, pa i za one koji ne podržavaju Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku. Jer, tanka je linija između ni na koji način sankcionisanog tabloidnog iživljavanja nad Vučićevim protivnicima i bilo kime i bilo čime u Srbiji.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve