<< VESTI | | 14.01.2020 12:48


Autor

komentar dana >

Arkan po drugi put među Srbima

Navršilo se dvadeset godina od smrti Želja Ražnatovića Arkana, svjetski poznatog paravojnog komandanta i najmoćnijeg regionalnog mafijaškog dona. U međuvremenu, kroz Beograd je proteklo mnogo vode Savom i Dunavom. Ipak, kada bi Arkan po drugi put osvanuo među Srbima, malo toga bi ga moglo iznenaditi.

Za početak – onda kako i sada – u zemlji se za sve pita i o svemu odlučuje isključivo jedan čovjek. Razlika između Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića prvenstveno je stilske prirode: dok je prvi rijetko istupao u javnosti, drugi ne "izlazi" iz televizora. No, Arkana ovo ni najmanje ne bi zbunilo – medijske slobode ionako su na istom nivou.

Svršeno bi mu bilo poznato i sve ostalo. Arkana zato nije teško zamisliti kako unapređuje govor mržnje, zdušno održava vječni plamen šovinizma, učestvuje u hajkama protiv "stranih plaćenika i izdajnika" i zastupa razne druge revitalizirane "vrijednosti" iz devedesetih. U tom kontekstu, kao i onomad na pojedinim Miloševićevim okupljanjima, sada bi ga redovno slikali na Vučićevim skupovima. A tu bi se – sumnje nema – osjećao svoj na svome, među raznim ortacima, prijateljima i suborcima.

To je ono na površini. Ispod nje, Arkan bi tek plivao kao riba u vodi: nerasvijetljena likvidacija Olivera Ivanovića iz političkih razloga, slučajevi Jovanjica i Krušik, Beograd na vodi i fantomi iz Savamale, kriminalni klanovi, navijačke bande kao privredna poduzeća, kupovine diploma i doktorata, trgovina uticajem, sistemska korupcija i da ne nabrajamo dalje. Hoćemo reći sljedeće – ništa od toga Arkanu ne bi bilo nepoznato, niti strano. Naprotiv.

Onakav kakav je bio, Željko Ražnatović Arkan potpuno se uklapa u današnju režimsku elitu. Sa ministrom vojnim Aleksandrom Vulinom, na primjer, spaja ga infantilna strast prema uniformama; poput ministra vanjskih poslova Ivice Dačića volio je da zapjeva; kako je on stekao diplomu fudbalskog trenera tako je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović dobio onu svoju na Megatrendu... I umalo da zaboravimo: ne zna se da li je predsjedniku Srbije ili komandantu Srpske dobrovoljačke garde Crvena zvezda više u srcu i sve ostalo što iz toga proizlazi....

U svakom slučaju, Arkana sa mnogima iz aktualne vlasti spaja sklonost ka naprasnom i kapitalnom bogaćenju, a sa svima – istinski prezir spram institucija i svakom obliku vladavine prava. Svašta bi ga još kvalificiralo da danas kao i onda, u svojstvu uglednog građanina i patriote, gostuje na Pinku i tu otkriva antisrpske zavjere ili analizira državne udare. Naime, on je bio utjelovljenje suštinskog osjećaja koji ovaj režim već dugi niz godina izaziva kod građana Srbije.

Ime mu je strah.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST