Loader

Komentar dana

Klovnovi sa batinom

10.januar,13:29

Nedavno održani predsednički izbori u Hrvatskoj nisu po pitanju agresije, prljavštine i nedoličnog ponašanja mnogih kandidata ništa zaostajali od raznoraznih izbora u Srbiji. Uz jednu suštinsku razliku: Pred prvi krug izbora na HRT-u je održana debata svih jedanaest predsedničkih kandidata.

Pravila debate: ista pitanja za sve, jednako vreme za sve, jednak broj replika za sve; gledaoci vide sat koji odbrojava sekunde; niko nikome ne sme da upada u reč. Jesu pitanja bila malo štelovana za Kolindu Graber-Kitarović, ali to nije pokvarilo utisak debate pod istim uslovima za sve pred očima hrvtaskih birača.

U drugom krugu je pobedio kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović.

U Srbiji, u kojoj je pre bezmalo osam godina na vlast zajahao Aleksandar Vučić, je nezamisliv bilo koji segment politike u kojem se odvija ravnopravna borba. Predsednik Vučić je od kako je izigrao Tomislava Nikolića vešto, korak po korak stvarao društvene i političke prilike u kojima uvek pet do deset članova ili pristalica Srpske napredne stranke cipela jednu jedinku koja pokušava da im se suprotstavi dok većina zastrašene ili nezainteresovane publike nemo posmatra.

Uslovi političke borbe u Srbiji u međuvremenu su kao da jedanaest igrača SNS-a igra fudbal protiv pet protivničkih igrača, jer je šestorici potplaćeni sudija pokazao crveni karton. Ili da hokej igraju šestorica na dvojicu i još da sudija toleriše da hokejaši SNS-a pljuju, sapliću i mlate štapovima protivničke igrače do mile volje, bez isključenja.

Neuki i poprilično prosti predstavnici SNS-a, lažni diplomci i lažni doktori, su svesni da nisu kadri da dobiju utakmicu u kojoj ista pravila važe za sve i ne pada im na pamet da išta dobrovoljno menjaju i seku zelenu granu vlasti na kojoj sede. Isuviše je novca i zatvorskih kazni u igri.

Zamislite Vučića, Vulina, Stefanovića, Martinovića, Orlića, Rističevića ili poslanika Đuku u televizisjskoj debati sa nekim iole pristojnim opozicionim političarem u kojoj im nije dozvoljeno da galame, prete, vrište, upadaju u reč, nadjačavaju i vređaju, u kojoj im voditeljka ili voditelj ne drži stranu i ne postavlja nameštena pitanja. Na videlo bi izašli kakvi jesu kada bi im se otela batina iz ruke: Klovnovi.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve