Loader

Komentar dana

Transfer blama

26.decembar,10:22

Aleksandar Vučić se pobrinuo za najveću novogodišnju čaroliju. Ničim izazvan, rekao je na kineskom jeziku da će u aprilu posjetiti Peking i izrazio radost zbog ugošćavanja Si Đinpinga krajem iduće godine u Beogradu. Svoj lingvističke sposobnosti predsjednik Srbije demonstrirao je na Instagramu – nema toga što tu tinejdžeri i razni čudan svijet nisu u stanju okačiti samo da bi na nekoliko minuta privukli pažnju…

Dame i gospodo, braćo i sestre, drugarice i drugovi – građani Srbije! Kako ste se osjećali slušajući Vučića na kineskom? Da li možete pronaći bilo kakav racionalni razlog za ovo obraćanje? Koliko ste u njemu uživali, a koliko prolazili kroz transfer blama?

Nije sporno da je Kina jedna od svjetskih velesila, a još manje da se Srbija – koliko god može – treba truditi da unaprijedi bilateralne odnose. Ali čemu, u tom kontekstu, služi ova Vučićeva komedija? Da se uliže moćnom Siju Đinpingu, kako piše zagrebački „Jutarnji list“? Pokaže Evropskoj uniji i Americi da je Beograd potpuno okrenut Pekingu i Moskvi? Ili dodatnom fasciniranju svog biračkog tijela da, kako najbolji student u istoriji Pravnog fakulteta, govori i na kineskom ako mu je ćef?

Odavno je jasno jedno. Postoje dva lica Vučića – prema svojim političkim suradnicima i protivnicima oštar je do krajnosti, arogantan i autoritativan, a prema Vladimiru Putinu, Angeli Merkel, Siju Đinpingu i sličnim, mekan i servilan do neprijatnosti svakoga tko to promatra.

Građani Srbije ništa od ovog ne zaslužuju: ni verbalno maltretiranje kome su izloženi svakodnevnim Vučićevim istupima na televizijama, niti njegovo peženje pred moćnim svjetskim državnicima. Zemlja i dalje nije ruska gubernija iza Urala ili kineska provincija u unutrašnjoj Mongoliji pa da njen prvi čovjek svaki čas podanički egzaltirano dokazuje svoju lojalnost. Ako ni zbog čega drugog, onda makar radi elementarne pristojnosti i nacionalnog dostojanstava.

I još nešto. Ma koliko da je Srbija politički podijeljena i razvaljena država, Aleksandar Vučić je predsjednik svih njenih građana. To što on od sebe pravi iracionalnog klovna, ne tiče se samo njega. Zašto i kako, može mu reći svaki srpski diplomata ili bilo tko drugi tko zastupa Srbiju i njene interese u inostranstvu. Naime, teško da će ih itko doživjeti ozbiljno pošto dolaze iz zemlje čiji najmoćniji čovjek nezaustavljivo napreduje ka stalnom top mjestu u humorističkim ili rubrikama tipa „Vjerovali ili ne“.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve