VREME 308 . 14. septembar 1996. >

Dragiša Pavlović (1943-1996)

In Memoriam

Dragiša Pavlović, funkcioner SK Srbije preminuo je 9. septembra 1996. u Beogradu. Pre devet godina manje dva dana, 11. septembra 1989, on je izgovorio reči koje će prekinuti njegovu politička karijeru, ali i obezbediti satisfakciju da je među prvima upozorio na opasnost od požara koji je tih dana raspaljen. "Ukupno stanje na Kosovu, koje se ne popravlja ni potrebnom ni poželjnom, ni olako obećanom brzinom, stvara opasnu atmosferu u kojoj kao da se svaka izgovorena reč protiv srpskog nacionalizma dožiljava kao popustljivost prema srpskom nacionalizmu. Zapaljive reči ne donose ništa drugo nego požar... Dlanovi Srba i Crnogoraca na Kosovu iz aplauza već pelaze u pesnicu, a to je granica preko koje sve dalje vuče u tragični razvoj događaja. Kome je to danas, za zamišljena ili umišljena rešenja, potrebna krv?".

Optužali su ga za ezopovski način govora, a kako je sam govorio "previše dobro su ga razumeli". Shvatili su da se njegova aluzija o olako obećanoj brzini odnosi na kosovopoljsko istupanje Slobodana Miloševića i s Pavlovićem su se obračunali 23-24. septembra 1987. na 8. sednici SKS. Obračun je vođen s nemilosrdnošću karakterističnom za partijske čitke. Tokom tog događaja Pavlović je ostao dostojanstveno uzdržan.

Jezik obračuna s njim pojačao je histerično raspoloženje na koje je Pavlović ukazao. Dok se požar rušio i razarao zemlju Pavlovićevi protivnici su napredovali. On se povukao iz političkog života posle poslednjeg čina partijske egzekucije, 4. februara 1988, kada ga je Gradski komiteta SK Srbije "zbog teških političkih grešaka i neprincipijelnog ponašanja" smenio sa funkcije, a potom i iskljućio iz SK. Počeo je da se bavi privatnim biznisom uzdržavajući se od svih, pa i privatnih komentara. Reklo bi se da nije bio srećan što je njegova opomena postajala proročanstvo koje se ispunjava.

Pavlović je bio jedan od partijskih funkcionera koji su imali visoke stručne kvalifikacije. Rođen


 


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> "Ukupno stanje na Kosovu, koje se ne popravlja ni potrebnom ni poželjnom, ni olako obećanom brzinom, stvara opasnu atmosferu... Dlanovi Srba i Crnogoraca na Kosovu iz aplauza već pelaze u pesnicu, a to je granica preko koje sve dalje vuče u tragični razvoj događaja. Kome je to danas, za zamišljena ili umišljena rešenja, potrebna krv?". DRAGIŠA PAVLOVIĆ 1987.