Loader

Reagovanje

Psihološke beleške svete krave

19.decembar,11:07

U „Komentaru dana“ ovog lista, ničim izazvana, Jovana Gligorijević, bez da sam je pomenula rečcom, obrušila se na moj „post“ na fejsbuku, koji se ticao javne kampanje za HPV vakcinaciju.

Gligorijevićka je, ne bilo joj to ni prvi ni zadnji put, konstruisala „napad“ kojeg nije bilo i tuđim rečima pripisala konotaciju samo njoj vidljivu. Kao i svako ko ne zna ništa o nečijem angažovanju, označila me je kao „predvodnicu“ antivaksera, žestokih protivnika vakcina. Istina je da se zalažem za potpunu informisanost i pravo izbora po pitanju vakcinacije i kritikujem državnu neodgovornu i fašističku politiku prisile. Sa druge strane, svoju prijateljicu Mariju Ratković označila je kao „osobu koja će iskoreniti rak grlića materice u Srbiji“.

Neulazeći u ovakve crno-bele predstave koje potiču isključivo iz unutrašnjeg sveta Gligorijevićke, moraću ovu bajkovitu predstavu da prekinem, ne „iz dubine samog zla“, kako je to metafizički opisala fabulativna Gligorijevićka, već iz zdrave pameti i javno dostupnih podataka. Tvrdnja da HPV vakcina „sprečava rak“ nije dokazana ni studijama na osnovu kojih je odobrena, dok sve više stručnjaka upozorava na paradoksalni efekat ove vakcine, te onkolozi ukazuju na pad incidencije karcinoma grlića materice u Australiji bez ikakve vakcinacije od 13,5 na 7 u periodu od 1989. do pre početka vakcinacije. Takođe, od uvođenja vakcine u Australiju, stopa incidencije ovog raka nije opala, već je sa 7 u 2007. godini, porasla na 7,4 u 2014.

Pošto Gligorijevićka ovo ne zna i ne želi da zna, nastavlja da manipuliše svojim i tuđim plitkim emocijama, upravo ložeći onu lomaču od koje navodno brani svoju drugaricu. Ne znam ko je sve nju „napadao i spopadao“, ali sam sigurna da joj nisu upućivali poruke da je „četnička kurva“, da je treba „rastrgnuti na raskrsnici“, „presuditi na licu mesta“ „špricati 75 dana u zatvoru“, „uzeti joj licencu“, „dati nekom detetu bombu da baci na njene tribine“, da su „ona i njen muž klerofašisti, neofašisti ljotićevskog tipa, kolaboracionisti sa ustašama“. Zbog ovih pretnji tužilaštvo nikada nije reagovalo, niti se u Vremenu zbog toga naricalo, dok se Jovana Gligorijević ne skida sa novina zbog posta sa fejsbuka koji, ne da nije bio upućen njoj, već ni osobi koju navodno brani. Ima li svetih krava i u Srbiji, ili samo u Indiji?

Na kraju svog komentara, Gligorijevićka prevazilazi Braću Grim i ukazuje na sintagmu pod navodnicima, koja je upućena „ženi koja pati zbog neplodnosti“. Ja možda kao psihijatar mogu primetiti ko ima psihičke tegobe, ali ne mogu znati, ni „videti“ ko je plodan, a ko neplodan, niti me to ikako zanima, jer ne čitam ispovesti o zdravstvenom stanju osoba koje mi nisu interesantne. Na stranu što je tako nešto degutantni egzibicionizam.

Iako zbog uređivačke politike ne čitam list Vreme, toplo preporučujem da se bavi istinitim događajima i objektivnim novinarstvom, a ne psihološkim beleškama svetih krava.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve