Loader

Komentar dana

Kome je još do žena?

19.decembar,09:36

Juče je u Domu Narodne skupštine održana sedma nacionalna konferencija Ženske parlamentarne mreže nazvana „Ne u mom Parlamentu“ koju podržavaju Interparlamentarna unija i Savet Evrope. Namera je bila da odbornice svih stranačkih opredeljenja, solidarno, ukažu na probleme seksizma, progona i diskriminacije žena u Srbiji, i da posebno odgovore na pitanja – da li žene u srpskom Parlamentu imaju političku moć ili su samo dekoracija našeg političkog života, da li njihove kolege misle da je ženama mesto u kuhinji a ne u politici, i da li bi vlast i opozicija mogle da se ujedine u borbi protiv verbalne i fizičke agresije prema ženama.

Konferencija je održana, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozdravila je prisutne govorom u kome je izrazila svoje zadovoljstvo zbog prisustva 94 poslanice u Skupštini što je „izuzetan pomak“ u odnosu na vreme kada je ona počela da se bavi politikom, istakla je da na lokalnom nivou ima još dosta da se radi povodom zastupljenosti žena u javnom životu, kao i da govor mržnje protiv žena u politici još predstavlja izazov za sve nas.

I, sve je bilo kako priliči prigodi.

Međutim, svakom ko je u četvrtak video gostovanje Marije Obradović potpredsednice i poslanice SNS i Marije Janjušević poslanice Dveri na Jutarnjem programu TV Prva upriličenom kao najava pomenute konferencije, postalo je jasno da se problemi žena u Srbiji neće smanjiti ni za milimetar dok god ta promena bude zavisila od stranaka koje su sada u Parlamentu. Marija Obradović je pred kamerama objašnjavala da su povodom konferencije u Parlament pozvane odbornice iz cele Srbije bez obzira na političko opredeljenje kako bi razgovarale o sebi i svom položaju ne bi li ga unapredile, i ne bi li u ženama probudile svest da nisu rođene samo za kuhinju već i za politiku. Marija Janjušević je objašnjavala da je konferencija zloupotreba žena, zato što SNS hoće temom o položaju žena da namami opozicione stranke koje su u bojkotu da dođu u Parlament i razgovaraju o nečem što nije goruća tema u državi a ne o aferama i sličnim skandalima u koje je umešana vladajuća partija. Pa ipak, rekla je, iako je svesna zloupotrebe, prisustvovaće konferenciji kako bi tražila minut ćutanja za Staniku Gligorijević poginulu u udesu koji je prouzrokovao automobil u kome se nalazio Zoran Babić, koga, po rečima odbornice Janjušević, vladajuća stranka neće da kazni, baš kao što zataškava Krušik, Jovanicu i ostale afere.

Gospođe Obradović i Janjušević su često govorile istovremeno, koristile su svaku zgodnu priliku da se međusobno optužuju zbog stranačkih loših poteza i namera, koristeći svaki tren da pričaju svoju priču kao da su na mitingu stranačke kampanje. Ne pada mi na pamet da ih citiram, lako je pretpostaviti čime i kako su častile jedna drugu (predsednik vaše stranke bi žene da prodaje Turčinu – sasula je gđa Janjušević u lice gđi Obradović, predsednik vaše stranke bije žene – uzvratila je gđa Obradović gđi Janjušević), samo sam čekala kad će da se počupaju. Očigledno, ne zato što izgaraju da što bolje i brže smanje seksizam i diskriminaciju žena u Srbiji

I neka se instinktivno i slažem sa poslanicom Janjušević da je SNS-u, organizatoru konferencije, do samopromocije i poena, (mada ne vidim šta je tu čudno i neligitimno niti zašto bi motivi Dveri, da su kojim slučajem oni organizatori te iste konferencije, bili drugačiji) ali zar nije bilo svrsishodnije, da je prihvatila ponuđenu, iako hinjenu, solidarnost SNS-a po ovom pitanju? Ovako se, zbog njene reakcije, ima utisak da je celoj opoziciji važnije da se obračunava sa SNS-om nego da poboljšava položaj žena.

Svakog ko će sad da me proglasi Vučićevom, da objasnim: položaj žena nema veze sa politikom. Ima veze sa svešću, sa borbom protiv predrasuda i sličnim stvarima. Protiv toga se čovek ili bori ili ne, bez obzira za koga je glasao.

Ako mu je stvarno važno.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve