>

Prevencija i SOS telefoni

Nacionalni centar za prevenciju samoubistva

U sklopu obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja, koji je ove godine bio posvećen prevenciji samoubistva, Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" otvorila je prvi Nacionalni centar za prevenciju samoubistva u Srbiji. U okviru Centra, specijalisti psihijatrije i zdravstveni saradnici pružaju stručnu psihijatrijsko-psihološku pomoć osobama nakon pokušaja samoubistva i osobama u procesu tugovanja nakon samoubistva bližnjeg. U zavisnosti od potreba, za svakog klijenta pojedinačno se pravi individualni plan lečenja koji, osim profesionalnog savetovanja, može uključivati farmakoterapijski i/ili psihoterapijski individualni odnosno grupni tretman. Nacionalni centar za prevenciju samoubistva radi svakog radnog dana od 7 do 14 časova. Broj telefona je 011/77-77-000


Emotivna podrška Centra "Srce"

Ukoliko želite da razgovarate o onome što vas tišti, možete kontaktirati sa nama putem:

- telefona na broj 021/6623 393

- besplatnog telefona 0800/ 300 303

- elektronske pošte na adresu vanja@centarsrce.org

- četa preko našeg sajta www.centarsrce.org

Princip rada Centra veoma je jednostavan. Kada pozovete naš broj, sa druge strane će se javiti neko ko želi da sasluša šta imate da kažete, neko ko otvoreno pristupa najbolnijim temama, pokuša da razume, ne osuđuje, daje mogućnost da kroz poverljiv razgovor podelite teret koji se nakupio u grudima, grlu, glavi... Ponekad je potrebno izgovoriti svoje misli naglas, biti saslušan i prihvaćen. Ponekad je potrebno znati da je nekom stalo.

Ukoliko vam je teško da govorite o onom što vas pritiska i izaziva nemir i lakše vam je da svoja osećanja, misli, probleme izrazite putem pisane reči, možete nam poslati imejl na adresu vanja@centarsrce.org. Prednost pošte je što ne morate da pazite na vreme slanja te pismo možete napisati kad god osećate potrebu, bez obzira koje je doba dana ili noći. Na vaše pismo odgovorićemo u roku od 24 časa.

Ako vam je lakše da pišete, a voleli biste da odgovor dobijete brzo, u gornjem delu stranice se nalazi ikonica Centar Srce ONLINE. Pritiskom na to dugme otvarate čet prozor sa nekim od naših volontera. Pišite otvoreno o svemu onom sa čim se suočavate, i očekujte otvoren, iskren odgovor napisan sa razumevanjem, podrškom, željom da se pomogne i bez osude. Razgovarati na ovaj način možete svakog dana od 17 do 23 sata. Ukoliko na ikonici piše "busy", znači da su svi volonteri trenutno zauzeti, te vas pozivamo da pokušate kasnije ili pošaljete imejl.

Mnogi naši korisnici zainteresovani su da i lično porazgovaraju sa nama o problemima koji ih muče. Nažalost, tehnički uslovi i veličina prostora u kom radimo ne dozvoljavaju da u isto vreme pružamo podršku putem telefona, elektronske pošte, četa i lično. Nadamo se da će se ta situacija u skorijoj budućnosti promeniti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST