Loader

Komentar dana

Prvi put sa bratom na suđenje

12.decembar,10:26

„Oni na ulici su protagonisti ideja devedesetih, koji su nas gurnuli u ratove“, rekao je Čedomir Jovanović za učesnike protesta „1 od pet miliona“. Dio njih naime, pokušao je provaliti u Narodnu skupštinu prošle subote. Ali ako je zaista riječ o ljudima „koji su nas gurnuli u ratove“, Jovanović nema razloga za brigu – samo su išli kod svojih. A gdje ih više ima na okupu nego u Narodnoj skupštini, počevši od njene predsjednice Maje Gojković, pa naniže?

Lider Liberalno demokratske partije nema dilemu da se „kaos“ pravi u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, Saveza za Srbiju, GRU-a, ratnih zločinaca i profitera.

Dobro, za SzS je jasno – Dragana Đilasa, Vuka Jermića, Boška Obradovića i ostale iz opozicije, režim tretira isključivo kao najveće kriminalce, lopove, fašiste i nasilnike. Ali odkud oni na istom poslu sa SPC, Rusima i ratnim zločincima? To baš zbunjuje.

Zato bi da postavimo tri pitanja. Zar Aleksandar Vučić nedavno nije dobio od patrijarha Irineja najveće crkveno odlikovanje? I ne izgleda li Srbija – kad se pogleda njen odnos prema Rusiji – kao zemlja hladnoratovskog Varšavskog pakta? Konačno, mogu li se zamisliti razna okupljanja građana u režiji Srpske napredne stranke bez prisustva ratnih zločinaca i profitera?

Jovanović, svakako, ima odgovore. Nije teško pretpostaviti da u njima nema ništa konkretno, a još manje protiv vlasti… No, ono u čemu je šef LDP-a potpuno u pravu – i to bez ikakve ironije – jeste da „nam se ruši država pred očima“.

A kako bi drugačije moglo i biti kada predsjednik Srbije podnosi krivičnu prijavu protiv sebe i svog brata? Ako to nije podrivanja samih temelja države zastrašivanjem pravosuđa i onemogućavanjem istražnih organa da pokušaju nezavisno raspetljaju aferu Jovanjica – što onda jeste?

I s kim to Vučić radi? Sa ono malo preteklih nezavisnih medija i Univerzitetom u Beogradu ili sa svojom stranačko-interesnom organizacijom i njenom naopakom verzijom rusofilstva, hrišćanstva i naše novije istorije, pogotovo iz devedesetih?

Kakva je to država gdje čitav njen vrh stoji iza plagijatora, klepotokratskih kapitalnih projekata, krajnje sumnjivih trgovaca oružjem i uticajem? Kako je moguće da u Srbiji uzbunjivač završi iza rešetaka, a ne oni na čije je kršenje zakona dokazima ukazao?

U tom pravcu – da ne ostane ni kamen na kamenu od pravne države – predlažemo ministrima i drugim glavarima da i oni krenu Vučićevim stopama. Na primjer, Nebojša Stefanović bi mogao podnijeti krivičnu prijavu protiv sebe i svog oca Branaka, a Vulin protiv tetke iz Kanade.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve