Loader

Komentar dana

Uzgajanje nepismenog naroda

12.decembar,11:13

Kad su pre neki dan objavljeni rezultati PISA testa po kojima je funkcionalno znanje petnaestogodišnjaka koji se školuju u Srbiji na nivou trinaestogodišnjaka obrazovanih u drugim zemljama, javnost se, naravno, neprijatno iznenadila. Međutim, da vest nije samo neprijatna nego je pre svega poražavajuća, i da smo lično mi krivi što rođenu decu ne umemo da naučimo da primene svoje znanje, videlo se u svetlu rezultata onih s kojima se uvek poredimo.

Naime, od 79 država ili ekonomija na PISA testiranju, koje se na svake tri godine sprovodi u celom svetu a na kome je prošle godine učestvovalo 222 škole iz Srbije, zauzeli smo 45. mesto, Hrvatska 29, a Slovenija 21.

Kako je to moguće – zapitali su se čuvari srbstva.

Vrlo jednostavno: iako je sistem obrazovanja Hrvatske i Srbije bio isti dok smo bili Jugoslavija, oni su tokom poslednjih 30 godina za svoju decu uradili nešto što mi nismo. I zato su sad njihova deca funkcionalno pismenija od naše.

Niti smo mi krivi, niti je rezultat poražavajući – tvrdi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Podsetio je da smo i na prethodnom testiranju 2012. godine bili na tom istom nivou – kao da je sasvim normalno što od onda do sad obrazovanje naše dece stagnira, rekao je da su bili teški zadaci – kao što dete koje ne uči kaže posle pismenog na kome je dobilo keca, ukazao da ima i gorih od nas – valjda da prekori i postidi svakog ko bi i pomislio da pomisli bilo šta na temu odgovornosti njegovog Ministarstva za postignuti rezultat, otkrio da smo visoko kotirani „s obzirom koliko se ulaže u obrazovanje“ i da je trećina đaka funkcionalno nepismena „zato što je sistem takav“ – što bi trebalo da znači da je država kriva a ne njeno Ministarstvo, i na kraju se pohvalio da je u toku izrada strategije obrazovanja do 2030. godine što PISA test ne može da registruje – kao da poručuje da ni država ni PISA test nemaju razumevanja za potrebe i stanja u ovdašnjem obrazovanju.

Da rezimiramo: ministar Šarčević najavljuje da će deca koja u Srbiji 2030. godine budu imala 15 godina, biti funkcionalno pismena, da će biti sposobna da razumeju i analiziraju tekst koji pročitaju, da će biti sposobna da znanje koje steknu zahvaljući sadržaju tog teksta primenjuju u životu, i da će umeti da na osnovu njega donose svoje rođene zaključke. Sve to će biti moguće od 2030. pa na dalje, kaže ministar, i to zahvaljujući njegovoj reformi.

Nešto razmišljam: možda loše računam, ali palo mi je na pamet da će ovi što sad imaju petnaest godina a nisu zadovoljili kriterijume PISA testa, 2030. imati 26 godina, znači oni će učiti neku novu decu kako se primenjuje znanje i zaključuje. Kako da ih uče nečemu što ne znaju? Nečemu što ni njih nije imao ko da nauči?

A drugo, na osnovu čega ministar Šarčević očekuje da će njegova reforma trajati još 11 godina? Nemoguće da je zaboravio na u Srbiji odavno ustaljenu praksu nemanja/ignorisanja kontinuiteta po kojoj svako novo ministarstvo uspostavlja svoje reforme i pravila. Ili, možda nije zaboravio nego pouzdano zna da će do 2030. godine baš on i njegovi određivati šta i kako će učiti naša deca.

Hoću da verujem da će ova sadašnja deca samoinicijativno nešto preduzeti po pitanju svog obrazovanja. To bi bilo prvo. A ono drugo o čemu sam pričala, pa – videćemo.

Poslednje izdanje

Intervju: Sead Spahović, advokat

Ne možete da reformišete sud dok ne reformišete Službu Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve