Loader

Komentar dana

Bivši doktor Mali

22.novembar,12:06

Dok nam belosvetski i bugarski špijuni rovare zemljom sa ciljem da je destabilizuju, dok predsednik Aleksandar Vučić vodi odsudnu bitku za Kosovo i Metohiju, gradi najviše puteva u istoriji i obezbeđuje najveće plate i penzije do kada sećanje seže, a Đilas je lopov, vi zbog toga što mrzite Vučića pravite cirkus zbog toga što je ministar finansija Siniša Mali u svojoj doktorskoj disertaciji nešto malo prepisivao iz tuđih naučnih radova i zaboravio da stavi navodnike i navede izvor.

Takva je bila (očekivana) reakcija predstavnika vlasti na jednoglasnu odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je ministar Mali plagirao doktorsku disertaciju, da će njegova disertacija biti poništena i da bi trebalo da štampa nove vizit karte bez onog „dr“.

Dok su režimski tabloidi zvanično akademsko diskreditovanje Malog gurali pod tepih, televizija sa nacionalnom frekvencijom „Pink“ u nacionalnom dnevniku pustila samo prilog u kome Mali nešto priča kako on zna koliko zna i da, časna reč, nije namerno prepisivao, RTS je u četvrtak 21. Novembra 2019, na dan kada je dokotorat ministra finansija Malog zvanično proglašen plagijatom, u dnevniku u 19.30 emitovala relativno korektan prilog o toj vesti, ali negde na šestom, sedmom mestu, iza izveštaja o Hong Kongu, nekoj fabrici za pitotehniku koja je eksplodirala na Siciliji i mučenoj deci sa posebnim potrebama koje u nekoj instituciji u Bosni vezuju za radijatore.

Hajde, špijuni koji nam rade o glavi, može ta vest u dnevniku Radio Televizije Srbije da ide na prvo mesto, ispred vesti da je ministar finansija Srbije plagijator. Ali, zašto je urednik dnevnika tu drugu udarnu vest gurnuo negde pozadi? Kako se pri tom osećao?

Sa stanovišta profesije to je nedopustivo, kao što je nedopustivo da se u naučnom radu bez navođenja izvora koriste delovi tuđih naučnih radova, a Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka u slučaju Malog u tome ne vidi ništa naročito sporno. Takvu odluku možemo da posmatramo sa prezirom, ili tugom i razumevanjem za ljudski strah od otkaza ili nečeg još goreg. Dati u dnevniku RTS-a rektorki Univerzitetata u Beogradu Ivanki Popović reč da obrazloži da je Mali plagijator i izložiti se gnevu vlasti, ali negde skrajnuto pozadi i izložiti se gnevu opozicije, je pravljenje kompromisa između profesionalnog nagona/etike i srama/straha.

A šta bi se desilo da je RTS beskompromisno zvaničnu potvrdu da je Siniša Mali plagijator tretirao kao udarnu vest, što jeste, jer bi ministar – i jedan od najbližih Vučićevih saradnika -uhvaćen u prevari trebalo da da otkaz ili bude najuren?

Kao i uzbunjivač Aleksandar Obradović iz „Krušika“ i odluka univerzitetskog Odbora za profesionalnu etiku nagriza omču realnog ili imaginarnog straha kojom je enenesovska vlast stegla Srbiju. To Vučić & Co. ne mogu tek tako da dopuste. Šta ako postane zarazno da savest nadjačava strah?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve