foto: ashwin kumar

 

Retrogradni Merkur

Nije baš da verujem u horoskop, štaviše, ne verujem uopšte, iako u vrlo neposrednoj, najneposrednijoj blizini imam osobu koja se astrologijom bavi, pa, može se reći profesionalno. Tako sam usput, htela – ne htela, pokupila mnoga znanja iz ove oblasti. Položaj Meseca u natalnoj karti određuje na koji način iskazujete emocije, ali i kakav vam je odnos s majkom. Venera u Jarcu znači da ćete živeti sto godina, pa sve i da zlostavljate sopstveni organizam, što je super. Međutim, Venera u Jarcu znači i da ćete jedva ili nikako ući u brak, što nekome možda zvuči strašno, ali meni je negde na skali između svejedno i super. Saturn je mučitelj učitelj. Ovo nikad nisam uspela do kraja da shvatim, samo sam napamet nabubala da Saturn pravi ozbiljne nevolje u životu, ali je poenta da iz toga izvučemo neku veliku životnu pouku. Čak i kad bih verovala u astrologiju, opet bih imala problem, jer ne verujem u velike pouke. Tu smo gde smo, rodimo se, isteramo ovaj život najbolje što znamo i onda ništa.

Međutim, osim zdravog razuma, astrologije i života kao takvog, na ovom svetu postoje i tabloidi. A oni, naročito u domaćoj izvedbi, vole da prave frku i paniku oko svega, od kosovskih pregovora do vremenske prognoze. Evo kako to, sa astrološkog aspekta, izgleda poslednjih nedelja: "Retrogradni Merkur ponovo stupa na snagu: Žestok udarac planete na sve znakove", "Počeo je retrogradni Merkur u Škorpiji: Nikome se ne piše dobro, ali ova četiri znaka su najviše na udaru", "10 saveta kojih se morate držati dok ne prođe retrogradni Merkur", "Stiže mračni retrogradni Merkur u Škorpiji: saznajte kakve izazove donosi vašem znaku"... Svi ovi naslovi imaju znak uzvika na kraju, ali ih ne prenosim jer ću povratiti ako budem morala da stavim tri znaka interpunkcije jedan za drugim.

Naravno da ne volim ništa retrogradno, žena sam napredna, ali ovaj Merkur nije nikakav staromodni čiča, nego se tako kaže kad neka planeta ide unazad. Inače, Merkur je retrogradan u proseku tri puta godišnje i putuje unatrag između dve i tri nedelje, dok se, mučenik, ne vrati na pravi put. Iz ugla ovdašnjih medija, to bi značilo da se tri puta godišnje nikome ne piše dobro ili, rečima Gojka Sise – najebaćete. U zemlji u kojoj dnevne novine poklanjaju ikone na kartonu, a štampaju horoskop na nekoj od poslednjih strana, zaista mi nije potrebna astrologija da bih znala kako smo najebali.

Ipak, posle mnogo godina slušanja kuknjave i zapomaganja nad retrogradnim Merkurom, odlučila sam da malo proučim taj planetarni aspekt. Sa astrološkog stanovišta, dabome. Ne znam da li mi je takav horoskop ili nešto drugo, tek, što je stvar nebitnija, to sam ja temeljnija u proučavanju iste. Nakon opsežnog istraživanja ukapirala sam da je taj retrogradni Merkur period kad su ljudi, eto, malo zbunjeni i pogubljeni, gube stvari, zaboravljaju mobilni kod kuće, ‘oće nekad pošta da zagubi paket, pokvari se veš-mašina, ali sve u svemu, nije smak sveta, nego period kad nas kosmos malo podjebava. Ništa strašno.

Spremna sam, dakle, dočekala 31. oktobar kad je Merkur krenuo unatraške. Nije mi se desilo ništa bitno, ali kolega je krenuo na posao, pa se zapalio tramvaj u kom je bio, onda je on izašao, pa ušao u drugi, koji se pokvario, pa je pokušao da uđe u autobus i onda su mu vrata priklještila nogu. Onda je drugarici crkao auto, nije imala vremena da ga tera kod mehaničara te je vozila službeni, u kom sam se zatekla kad je i on počeo da štuca, trokira i buni se. Ekspertska presuda je glasila da je otišla bobina. Priznajem, pojma nisam imala da bobina stvarno postoji, mislila sam da je fora iz serije Složna braća, ali eto, postoji bobina. Službeni auto je na koncu završio kod majstora, a za privatni se ispostavilo da je naprosto – ostao bez goriva. Jedna poseta benzinskoj pumpi magično ga je izlečila. Onda sam sela da pišem neki jako bitan izveštaj, poslala ga kome treba, međutim, fajl nije mogao da se otvori nijednim programom ni sa jednog uređaja i sad moram sve ispočetka. Nakon te neprijatnosti, kolega i ja smo pokušali da izmontiramo video od dva minuta, posao koji ne bi trebalo da traje duže od sata. Radili smo osam sati jer program za montažu nije prepoznavao format fajlova. Onda smo hteli da kupimo program za konvertovanje jer košta samo 99 centi, ali nam nije uspelo jer je puko internet. Posle sam pokušala da platim struju preko mobilne aplikacije, ali sam zaboravila da me je banka jedno deset puta obavestila da će rekonstruisati sistem i da aplikacija neće raditi. Ulogovala sam se i slučajno samoj sebi blokirala račun. E da, pao nam je i sajt. I neki ugovor za koji je trebalo već da dobijem honorar još nije stigao na potpis, a znam da je poslat pre pet dana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST