Loader

Komentar dana

Izlučevine testosterona

07.novembar,12:07

Ako ćemo iskreno, bilo je samo pitanje trenutka kada će se večiti ambasador gnusnosti Vojislav Šešelj priklučiti gnusnom cirkusu u vezi sa suđenjem Milutimu Jeličiću Jutki zbog seksualnog uznemiravanja Marije Lukić.

Navodno angažovan kao pravni savetnik Milutina Jeličića Jutke na suđenju zbog polnog uznemiravanja bivše saradnice, izjavio je da mu sudija nije dozvolio da u tom svojstvu nastupa na suđenju. Šešelj je, gle čuda, isključen zbog nepoštovanja suda. Kako je naveo Šešelj, advokat Marije Lukić Borivoje Borović je pripisovao Jeličiću da je kao predsednik opštine bio nadležan za slučaj nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, dok je Šešelj obrazlagao da nadležnost nije na predsedniku opštine već na Ministarstvu građevinarstva, pa je, kako on tvrdi, zbog toga isključen sa suđenja.

Posle je dao izjavu za medije u kojoj je nešto lupao o lučenju testosterona i kako je „biološki nemoguće“ da je Jutka Mariji Lukić poslao 1500 poruka. Ovaj izlučitelj testosterona pre toga je imao čast da ga Jutka poseti na Sajmu knjiga, pa su zajedno lučili testosteron kada je Šešešlj uzviknuo: „Gde si, Jutka, nemoj da mi diraš žene na štandu!“ Dakle, Šešeljev dolazak u Kruševac uzvratna je poseta vojvode za progon i govor mržnje vojvodi za želkanje i volkanje. Dirljivo.

Šešelj je društvena abominacija i uvek treba ponavljati da nije klovn, nego, da prosti Zdenko Tomanović, osuđeni ratni zločinac. Šešelj je, takođe, radikalno krilo Srpske napredne stranke, te ne treba da čudi što podržava naprednjačkog predsednika opštine Brus. No, i bez ovog političkog konteksta, ovaj savez ne treba da čudi. „Bromansa“, kovanica koja označava prijateljstvo i solidarnost među muškarcima, kad je o ovoj dvojici reč, toliko je prirodna i očekivana, zamalo pa normalna. Zamalo, jer ničeg normalnog u ovom događaju nema.

Bilo bi lepo da je sve ko nekad, pa da mislimo kako su Šešelj i Jutka, ali pre svega Šešelj, jedinstvena, 100 posto domaća pojava. Ali pod globalnom dominacijom raznih trampova, faraža, džonsona, vajnstina i ostalih testosteronskih izlučevina, nažalost, pojava je globalna. Talas #metoo otreznio je planetu kad je reč o tome koliko je seksualno nasilje rasprostranjena i odomaćena pojava u celom svetu, u svim klasama, na svim nivoima društva i da ženu ne može da zaštiti ni uspeh ni bogatstvo (topli pozdrav za Aleksandra „Nedeljom u 2“ Stankovića). Naučili smo i da su najmoćnije žene na svetu suštinski potpuno nemoćne pred moćnim muškarcem. Moguće i da je ova navala seksista u visokoj politici neka vrsta prve reakcije na efekte #metoo talasa, te da sada treba naći adekvatan odgovor.

Što se Marije Lukić tiče, može se slobodno reći – samo joj je još Šešelj falio. Ali to ne menja činjenicu da je i dalje najhrabrija žena u Srbiji.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve