Nagrada Sonji Ćirić >

Najbolja knjiga za decu

Roman Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić, urednice "Vremena", dobio je nagradu ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu za najbolju knjigu za decu. Nagrađeni roman objavila je izdavačka kuća Laguna.

U obrazloženju žirija piše: "Roman odrastanja Sonje Ćirić karakterišu veština strukturiranja i polifonijsko pripovedanje. Posebno važna ideja ove knjige, utoliko značajnija što nastaje u doba krize čitanja, jeste pokušaj vraćanja mladih čitalaca ljubavi prema knjigama i ukazivanje na njen značaj u sazrevanju (nužno je, smatra junakinja, "učiti decu da vole knjige"). Mlada junakinja svoja plemenita stremljenja i ciljeve, vršnjačke dileme i porodične, egzistencijalne probleme razrešava sopstvenim pripovednim umećem, čime roman Sonje Ćirić vraća nadu u moć književnosti."

Neću da mislim na Prag je nežna i suptilna priča o prijateljstvu i složenim društvenim odnosima koji utiču na porodicu, pre svega na decu, ali i snažan roman o tome kako nas onim što jesmo čine strast i posvećenost talentu koji svako od nas nosi u sebi (vidi "Vreme" 1495). "Ne može niko nikog da zaštiti od života, ali može da mu pomogne kako da najbolje savlada nedaću u kojoj se našao", kaže Sonja Ćirić. "Eto, tome služi književnost za decu: da mladom čitaocu ponudi priču kako je neko drugi, dakle junak iz knjige, rešio problem koji možda i njega muči."

Priznanjem za dečju knjigu godine ravnopravno su nagrađene knjige Neću da mislim na Prag Sonje Ćirić u izdanju Lagune i Poziv Nikolete Novak u izdanju Pčelice.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST