Loader

Komentar dana

Na FON-u reputacije

31.oktobar,09:14

Siniša Mali ima problem. Umjesto javne opomene kako je predložila Etička komisija, Nastavno-naučno vijeće Fakulteta organizacionih nauka izreklo mu je javnu osudu. I to nije sve: poznavaoci prilika ovu mjeru FON-a tumače kao snažnu preporuku Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da poništi sporni doktorat ministra financija.

Što im se desilo? Da nisu oboljeli? FON je, naime, dugo vremena bio neprikosnoveni lider u pravljenju mrtvim, blesavim, neobaviještenim i svim srodnim disciplinama kada je riječ o slučaju Malog. Jer zamjeriti se ministru, istovremeno znači i stati na žulj Aleksandru Vučiću. A to baš nije mačiji kašalj. Manje je važno što nastavnički kadar ovog fakulteta tabloidi mogu proglasiti za plaćenike Dragana Đilasa, dežurnog krivca za apsolutno sve u Srbiji; mnogo je bitnije da svojom odlukom rizikuju da im „država“ potkreše ugovore, projekte i ostalo što od nje zavisi.

Da to tako ide u Srbiji, dobro znaju i profesori FON-a. Ipak, biće da je na kraju prevladala svijest o posljedicama ozbiljno narušene reputacije. Kako, na primjer, kazniti studenta zbog plagiranog seminarskog rada pored Siniše Malog? Kako se postaviti prilikom obrane drugih doktorata? Kako da FON itko shvati ozbiljnije od Megatrenda i sličnih univerziteta? Što sve ovo, konačno, govori o akademskoj čestitosti i vrijednostima koje taj fakultet prenosi studentima? Da je važno „snaći se“, način nije bitan? Vučićev bijes u odnosu na navedeno, daleko je manje zlo.

Siniša Mali je samo jedan u nizu naprednjačkih barona sa lažnim ili makar krajnje sumnjivim akademskim zvanjem. Tomislav Nikolić, Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković spadaju među najpoznatije. Ako su oni sa svojim diplomama više ili manje prošli poput psa kroz rosu, zašto se kola lome na ministru financija? Zar on nema pravo na tipičnu naprednjačku karijeru?

Za razliku od pobrojanih, vjerojatno je jedini on mogao pošteno doktorirati. I – pošto jedno vodi ka drugome – zbog toga je umjesto Megatrenda ili nečeg takvog, odabrao Univerzitet u Beogradu. A on – ma što mu spočitavali – predstavlja jednu od rijetkih institucija u Srbiji koja još nije sravnjena sa zemljom. Progledati Malom kroz prste, pogotovo nakon žestoke reakcije časnog dijela akademske zajednice, svrstalo bi Univerzitet u Beogradu negdje između Vulinovog igranja vojske i pisanja „Inforemera“. A o latentnoj prijetnji studentskog protesta da se i ne govori…

Vučić, Ana Brnabić i sam Mali sigurno su svjesni političkih komplikacija i vlastite štete uslijed afere sa njegovim doktoratom. Međutim, mogu sve osim da popuste i zato čitav slučaj nastoje zatrpati tovarima spinova, zamjena teza, nabacivanja blatom i prijetnji. Razlog je prost: ako Beogradski univerzitet pokaže kičmu i poništi doktorat Siniši Malom, to može postati primjer i za ostale institucije da konačno počnu raditi ono zbog čega postoje.

Aleksandar Vučić tada će imati problem.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve