Loader

Komentar dana

Pokretni praznik

24.oktobar,10:22

Da antifašizam u Srbiji nije baš na cijeni, zna se dobro. Ali, svako pravilo ima izuzetak, a ovo čak dva.

Prvi kaže – dopušteno je apsolutno sve da bi se politički protivnici optužili za fašiste. Kako to konkretno izgleda, javnost je mogla vidjeti u slučaju famoznog paljenja knjige Gorana Vesića. Nema tog majčinog sina koji je makar malo doprinio ratnom požaru u bivšoj Jugoslaviji a da sada ne stenje i ne prevrće očima; nema toga režimlije, kičme krive od klanjanja i dlanova oteklih od aplaudiranja vođi, koga nije uhvatio antifašistički amok usmjeren protiv opozicije. Psovači, lažovi, profesionalni poltroni, šovinisti, ratni huškači, utjerivači straha, najobičniji botovi, preletači, ucjenjivači i ucijenjeni, mračnjaci, progonitelji – svi će oni zajedno, u glas, urlikati „drž’te fašistu“ dok svi ne oglušimo.

Drugi izuzetak vezan za demonstraciju antifašizma je Dan oslobođenja Beograda. Mada su ostale obljetnica iz Narodnooslobodilačke borbe zadavljene u mraku, ovaj jubilej je postao ključni događaj godine. Riječ je nekoj vrsti pokretnog praznika. Zašto? Zbog gostiju iz Rusije, naravno. Zavisno od njihovih obaveza, pada i 20. oktobar – datum nikad nije fiksan. Ako Vučić ima sreće, ugošćava Vladimira Putina; ukoliko je on spriječen ili mu se ne dolazi u Beograd, dobar je i Dimitrij Medvedev.

Ruski lideri imaju jak razlog za posjet ove vrste glavnom gradu Srbije. Zapravo, samo ih tu i zovu – za razliku od Beograda koga je oslobodila zajedno sa partizanima, Crvena armija se iz drugih istočnoevropskih prestolnica nije povukla decenijama nakon završetka Drugog svjetskog rata… Putinu, Medvedovu i ostalim gostima iz Moskve, mora posebno prijati i to što se 20. oktobar obilježava u potpunosti „po ruski“. Sve je tu: i „Besmrtni puk“ i paradiranja i peženje pred donacijama iz njihovog vojnog otpada i veličanje Rusije do bljutavosti. Ukratko, zvaničnici ove zemlje nigdje se bolje ne mogu provesti nego u Beogradu.

Aleksandru Vučiću još je bolje. Mnogo manje mu je važno da Dan oslobođenja Beograda iskoristi za propiranje radikalske prošlosti od prilike da zablista u svom biračkom tijelu, raspamećenom dugogodišnjim tabloidnim raspirivanjem rusofije. Jer, može li išta biti efektnije od bratskog zdravljenja sa Putinom ili Medvedevim, glumatanja mrkog i odlučnog nacionalnog zaštitnika vojnim silom, potpisivanja već sutradan zaboravljenih ekonomskih sporazuma i sličnog, sve u pravcu – „Nas i Rusa trista miliona“. I tako iz godine u godinu: podanički, jeftino, sa zadnjom namjerom, isprazno…

I na kraju, gdje je tu antifašizam? Odgovor glasi – nema ga. Završio je u političko-koruptivnom rijalitiju naprednjačke Srbije. Uostalom, kao i gotovo sve ostale civilizacijske tekovine.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve