Loader

Komentar dana

1500

03.oktobar,14:06

U četvrtak će se na kioscima pojaviti jubilarni, 1500. broj Vremena. Mnoga što i poslije tih dvadeset i devet godina podsjeća na doba kada je naš magazin prvi put izišao iz štamparije.

Na vlasti je – za početak – ista ekipa. Istina, imena i odjela su im drugačija, umnogome je to osuvremenjena i unaprijeđena varijanta, ali se autoritarna nacionalistička demagogija i najjeftiniji populizam nisu promijenili. Naslov „Srpska ruka u srpskom džepu“ sa naslovne strane prvog broja, komotno možemo staviti na isto mjesto i na 1500.

Onda, kao i danas, tobože je rješavan kosovski problem. Ni demokratskoj opoziciji nije mnogo lakše – jednako medijski demonizirana i na različite načine satirana, opet se bori za nešto nalik na fer i poštene izbore. Identičan je i položaj medija: između ostalog, Vreme je nastalo zato što je tadašnji režim slobodno novinarstvo tretirao kao zločinačko-terorističku djelatnost, a isto je i pod aktualnim. Zato smo zbog profesionalizma, nezavisnosti i zastupanja javnog interesa bili i ostali „izdajnici“ i „strani plaćenici“.

Kaskanje za normalnim svijetom, osiromašenje, bahatost svakoga sa mrvicom vlasti, strah za golu egzistenciju, apatija i unutrašnja emigracija, uništavanje institucija i vladavine prava, odlazak u inozemstvo mladih, korupcija, kriminal, širenje nacionalne mržnje i još mnogo toga spada u opis prilika, ljudi i doba u kom je izišao prvi i nastaje 1500. Vremena.

Nije se promijenio ni otpor redakcije svemu navedenom: o tome svjedoče požutjele strane iz desetina tomova našeg ukoričenog magazina, a na isti način pripremamo i svaki sljedeći. Ipak, ma koliko bili ponosni sa profesionalne uspjehe, postavljene visoke standarde i sve ostalo što Vreme čini prepoznatljivim, čovjek mora priznati da je često poprilično depresivno prelistavati te stare brojeve…

Zato je i sasvim legitimno pitanje: „Pa je li vam se isplatilo, majstori?“

Ne znamo, pitajte nas ponovo za 3000. broj. A do tada ćemo kao i do sada: neutralni nikad, nezavisni uvijek. Sjaj onoga u što vjerujemo i za što se borimo, nikad nam nitko neće ukrasti.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve