Loader

Komentar dana

Ničega ih nije sramota

26.septembar,08:52

Premijerka Ana Brnabić ne dovodi u pitanje funkciju ministra financija Siniše Malog, niti očekuje njegovu ostavku zbog plagiranog doktorata. A i kako bi? Zna se dobro tko ga je postavio za ministra i kome odgovara. Brnabić zbog toga nije stid.

Međutim, za studentsku blokadu Rektorata kaže da je sramota Beogradskog univerziteta. Nezadovoljna je i izjavama rektorice Ivanke Popović. Sporno joj je što je prva žena Univerziteta potvrdila da su u zgradu Rektorata ušli politički aktivisti SNS-a ne spominjući druge političke grupacije koje su dolazile da studentima pruže podršku. Za premijerku je isto, dakle, kada naprednjaci silom pokušaju da „zavode red“ i mirno izražavanje solidarnosti. Brnabić, opet, nije stid.

Ipak, predsjednica vlade poziva studente da joj dostave svoje zahtjeve, a ona će se odmah izjasniti o njima. Djevojke i momke iza zaključanih vrata u Rektoratu, očito smatra maloumnim. Pa već se izjasnila o njihovom ključnom zahtjevu, smjeni Siniše Malog. Što im još može reći? Pozvati se na riječi Aleksandra Vučića da bi Mali mogao biti ministar i da je završio osnovnu školu i tako bagatelizirati plagijat doktorske disertacije? Dodatno ih izvređati? Brnabić ni od ovako nečeg nije stid.

Na sličan način kao o Malom, premijerka se ljetos izjasnila i o drugom doktoru nauka iz svoje vlade, Nebojši Stefanoviću. Za vrlo ozbiljne i utemeljene optužbe da je ministar unutrašnjih poslova uz plagijat doktorata i falsificirao diplomu osnovnih studija, ona kaže da je to samo odraz panike Dragana Đilasa zbog najavljene istrage protiv njega. Naravno, Brnabić nije bio stid.

A kako stvarno vidi autonomiju Univerziteta i akademsko poštenje, pokazuje kroz kontrapitanje studentima: koliko im je etičkih i stručnih komisija potrebno da bi dobili pravdu za koju misle da je prava? Za nju je sve u političkoj moći i privilegijama proisteklim iz nje, a optužbe proistekle upravo iz kvalificiranosti uglednih univerzitetskih profesora i akademika, premijerki je perje koje nosi vjetar. Kakav moral i slični bakrači? Svako onaj tko digne glas zbog intelektualne krađe perjanica režima – druge i da ne spominjemo – za predsjednicu vlade je agresivan, politički zlonamjeran, hoće vlast bez izbora, praktično neprijatelj države i naroda. Znamo već – Anu Brnbić ničeg nije stid.

Zato, mrtva-hladna i govori kako je Srbija na polju obrazovanja postala jedan od lidera u Evropi; o postavljanju obrazovanja u fokus Vlade Srbije i društva; kako nikada nije više ulagano u obrazovanje, nauku i naučno istraživačku djelatnost… Inače, svoj ekspoze u Narodnoj skupštini Ana Brnabić je zaključila na sljedeći način: „Ja na sledećim izborima možda neću imati ni jedan glas, ali ću imati čast, ponos, obraz, poštenje.“

Zaista?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve