Navikli smo se da početkom septembra Epl predstavi svoje nove proizvode, obično nove modele ajfona praćene još nekim spravama. Početkom avgusta Samsung obično predstavi svoj novi Nout model te se već u septembru može podvući crta za celu godinu budući da je sve spremno za jesenju kupovinu zaključno sa Božićem.

Prvi utisak posle svega viđenog je da Samsung izmiče tehnološkim kvalitetom i postavlja standarde koje Epl relativno uspešno prati. Iako će to malo koji ajfondžija priznati, Samsungovi aparati su nešto brži i moćniji, a ovoga puta su i bolje dizajnirani što je, takoreći, blasfemija.

Epl je prvi put izbacio modele sa tri kamere na poleđini, koliko imaju i Nout i Galaksi S10 lansiran još u februaru, ali kamere na ajfonu 11 ne izgledaju "kao salivene" već više kao da su nalepljene. Ipak, teško da će to mnogima previše smetati ako se uzme u obzir da Epl tradicionalno ima bolji sofver za snimanje te izmiče konkurenciji u toj kategoriji, verovatno najvažnijoj u ovom trenutku.

Ono što bi moglo da nas zabrine je to što nijedan Eplov telefon nema 5G opciju. Jedno objašnjenje, manje verovatno, jeste da u Kupertinu nemaju odgovarajuću tehnologiju koju bi spakovali u ajfon. Verovatnije je da procenjuju da se 5G neće značajno širiti u naredne tri godine koliko će ovogodišnji noviteti biti realno aktuelni.

Sledeće pitanje je, Epl ili Android? To je stalna dilema, osim za tehnološke "vernike" koji nikada ne bi prešli na drugu platformu. Čini se da tu Epl trenutno bolje stoji.

Najpre, uz nove modele lansiran je i program "staro za novo" koji omogućuje da svoj stari ajfon zamenite na bilo koji noviji, od "osmice" naviše i tako, po prvi put, do novog ajfona stignete za malo više od 300 dolara (za najjeftiniji model)! Do sada je minimalna cena bila 450 dolara.

Takođe, to što je najbogatija kompanija na svetu (ili barem jedna od tri, na smenu) Epl može da zahvali svojim servisima više nego svom hardveru. Pre svega počivšem ajtjunsu zbog koga se masovno kupovao ajpod odakle je prelazak na ajfon bio logičan korak.

Sada Epl vrlo ozbiljno ulazi u trgovinu sadržajem preko Epl Teve-a i Arkade. Prvi je servis za video sadržaje nalik Netfliksu i HBO-u, drugi je platforma za video igre. Posedovanjem Eplovog uređaja stičete godišnju ulaznicu za ove servise koji bi trebalo da imaju vrhunske sadržaje. U to nemojte sumnjati, kompanija ima više nego dovoljno novca da finansira novu hit seriju ili igru vrednu pretplate od 5 dolara mesečno. Ili bez pretplate ako svake godine obnovite aparat.

Na to Android kao krajnje demokratizovan operativni sistem nema dobar odgovor. Proizvođači android telefona nastoje da vas zadive sa onim što vaš telefon može, a vi ćete znati šta s tim da radite. Epl vas ubeđuje da vam daje ono što vam je neophodno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST