Loader

Komentar dana

Mašina za mlevenje Srbije

12.septembar,10:46

Kruženje naprednjačkih džipova po Medveđi tokom vanrednih lokalnih izbora, funkcionaru Srpske napredne stranke Draganu Šormazu nešto je sasvim prirodno. Za svoju partiju veli da je mašina koja melje opoziciju. Komotno je mogao dodati i čitavu Srbiju.

Zahvaljujući ovoj partiji čovjek može bespravno privoditi građane i rušiti po Beogradu kao onomad u Savamali. Ali i izgraditi na isti način kafanu na vrhu Kopaonika. Ništa neobično nije i da najvažniji naprednjaci, poput svog lidera Aleksandra Vučića, nose odjeću i obuću nekoliko puta skuplju od njihovih prijavljenih zarada… I da ne navodimo razne afere, kupovine, prodaje, popločavanja i slično – čitalac to i sam zna i osjeća.

Kakve to veze ima sa Medveđom, mogao bi pitati. Odgovor glasi da su ovi lokalni izbori još jednom pokazali koliko je naprednjačka mašina za mljevenje Srbije dobro podmazana. Ako nekom nije jasno što im znači hvalisanje rekordnom izlaznošću u sredini gdje birački sačinjava 6 602 osobe, neka baci pogled na tabloide. Tamo je lijepo objašnjeno da je „Đilasov bojkot“ propao. Zaista – koliko li je trebalo džipova, koliko kratko podšišanih momaka, koliko paketa sa hranom podijeljenih za siguran glas i koliko Šormaza da nadgledaju da se sve u odvija prema planu? Tko je i kako u Medveđi morao biti samljeven za rekordnu izlaznost i pobjedu SNS-a? Mogu li se ti podaci igdje provjeriti?

Ukoliko netko smatra da je ovako nešto moguće samo u malim sredinama, na vanrednim izborima i da su opći izbori sasvim druga priča, neka baci pogled na naprednjačke funkcionare. Bahati, sa kupljenim diplomama i otežalim džepovima, teško da bi išta mogli biti i postići bez vlasti svoje partije. Zato od institucija prave ruine, a od političkog života neobjavljeno ratno stanje satirući svakog za koga smatraju da im stoji na putu. Drugačije ne mogu i ne znaju. Oni su, kao što je Šormaz dobro primijetio samo šrafovi „u obavezi da rade svoj posao“. A tu nema zabušavanja, gadljivosti i samilosti.

Dokle će tako? Ozbiljno se valja plašiti – dok ne samelju čitavu Srbiju. Zbog toga je krajnje vrijeme da prestanemo biti sirovina za tu mašinu. Kada počne da vrti u prazno, jednostavno će pregorjeti i stati.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve