Loader

Komentar dana

Zašto više ne mogu da slušam Anu Brnabić

01.avgust,09:15

Tema nedelje je, svi znamo, susret predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka. Spekulacije ko je bio, zašto je bio, ko je izdao, a ko prodao ostavljam po strani. Takođe, na ovom mestu ne želim da spekulišem da li je bojkot izbora dobra ili loša odluka. Današnji broj nedeljnika „Vreme“ krcat je analizama te teme.

Nešto drugo mi je privuklo pažnju. Premijerka Ana Brnabić, žena koja se nalazi, bar u teoriji, na najvažnijoj funkciji izvršne vlasti, probila je sopstveni rekord zamene teza, namernog izvrtanja i izvrdavanja da kaže jednostavnu istinu.

Osvrćući se na sastanak na kom nije bila, Brnabić je rekla kako je na njemu bilo reči o izbornom zakonu koji je današnja opozicija donela kako bi mogla stalno da pobeđuje na izborima.

Vratiću se na ovo. Pre toga, želim da kažem da nam je opozicija rasuta i neartikulisana, a da našu premijerku smatram pametnom i inteligentnom ženom. Međutim, kad pametna i inteligentna osoba sama sebe dovede u situaciju da priča gluposti, onda to često skrene u pokvarenjaštvo. A ova izjava Ane Brnabić o izbornom zakonu je pre svega to – pokvarena.

Zašto sam morala da naglasim da nam je opozicija jadna i kukavna? Malo mi je jedan tekst da nabrojim sve razloge, ali u ovom, ta napomena je u funkciji potkrepljenja teze da je njihov zahtev za fer i slobodnim izborima – apsolutno legitiman i na mestu. Ko misli drugačije, uvek može da se podseti slučaja Lučani.

Kakve to veze ima sa pametnom premijerkom koja daje kvarne izjave? Ima, jer od decembra 2018. kada je dobar deo opozicionih stranaka potpisao sporazum o zajedničkoj borbi za poštene izborne uslove, niko nije u usta uzeo izborni zakon. Štaviše, razlika između zakona i uslova u kojima se odigrava izborni proces naglašavana je do besvesti. Jer jedno je šta u zakonu piše, a drugo šta se događa na terenu. Nema tog zakona koji će da spreči kupovinu glasova, mahnite batinaše, „bugarski voz“, medije zatvorene za opoziciju, zastrašivanje birača, i tako dalje, nastavite sami niz, ionako svi već sve znamo.

A onda dođe Ana Brnabić da još malo zabiberi i izvrne sav smisao ovog zahteva izjavom da se pričalo o zakonu. Pa još ubaci klasičan „vučićizam“ kako je taj zakon opozicija donela da bi mogla da pobeđuje. Vidi li još neko zjapeću nelogičnost ove izjave? Ako su doneli zakon da bi pobeđivali na izborima, kako dođoše u situaciju da sad budu opozicija? Što onda ne pobediše?

Uopšte mi nije namera da plačem nad porazima današnje opozicije, jer ima istine u tome da su sami sebe doveli tu gde su danas. Ali od te činjenice mi nemamo ništa. Neće nam biti bolje, neće se naprasno smanjiti pritisak na medije, nećemo stići do pravne države… Samo želim da ukažem na potpunu nesuvislost izjava najmoćnije političarke u Srbiji, kojima sama sebe gura u apsolutnu irelevantnost. Imajmo u vidu i da joj je jedan od najvećih problema u političkoj karijeri to kako da izađe iz Vučićeve senke, izgradi sopstveni autoritet i pokaže da nije „fikus“ kako je pogrdno nazivaju. Ali, ako je ovo najbolje što Ana Brnabić ima da smisli, uskoro zaista nikoga više neće biti briga šta ona misli.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve