Loader

Komentar dana

Ujedinjeni u mržnji

01.avgust,09:34

Sramota je što smo sebi dozvolili da životni prostor delimo sa onima koji tvrde da bi za srpsko dete bolje bilo da je mrtvo nego da živi u katoličkoj porodici. I hvala filmu Dnevnik Diane Budisavljević što ih je istakao. Srpske i hrvatske desničare. Javili su se čak i oni koji film nisu gledali. Osetili su se pozvanim, mržnja u njima ih je pozvala. Srpski desničari mrze Hrvate zato što vole da ih mrze, a hrvatski mrze Srbe zbog istog razloga.

Ujedinjeni su u mržnji!

„Bolje mrtav Srbin pravoslavac nego živ Srbin katolik“ poručio je stanoviti Dart Vejder na Tviteru, Boba Dimitrijević je napisala (izvinjavam zbog pravopisnih grešaka u citatima koji slede, iako nisu moje) „oni su spašeni od ustaškog noža, ali, ako im je ubijen pravoslavni duh, bolje da nisu“, neko ko se predstavlja kao dr Dragan Dabić kaže „Slušao sam gosp. Markovića SPS koji tvrdi da su Ustaše spasavale djecu dovodeći ih kod gosp. Budisavljević. Tvrdim da je i to bio državni program srbocidne NDH kako bi od malih Srbs napravili Ustaše. Kako niko ne pokrene temu o pokatoličenim Srbima, kojih je sano 41. bilo oko 150.000!“ a stanoviti Vlado Šipčić pita „šta mislite, koliko je bilo djece Dijane Budisavljević koji su postali ustaše i ubijali Srbe?“

Ima toga još na srpskoj strani, ovo je samo nasumični izbor.

Hrvatski desničari govore sve isto što i ovi naši, samo lepše sročeno. Recimo, Hrvatska građanska inicijativa „Ivo Pilar“ podseća da je „velika oskudica relevantnih, znanstvenih, povijesnih istraživanja što otvara vrata ideologiziranju ove teme i širenju nepotpunih, iskrivljenih, propagandnih, pa i netočnih povijesnih podataka“ i smatraju da je veličanje Diane Budisavljević zapravo vid napada na kardinala Stepinca, iza kog stoje Srbija i Srpska pravoslavna crkva.

Ivo Pilar je hrvatski nacionalista iz tridesetih godina prošlog veka – toliko o građanskoj inicijativi koja čuva uspomenu na njega. Šta reći za čoveka koji se poistovećuje sa Dart Vejderom iz Zvezdanih ratova, dakle sa likom koji je prema Američkom filmskom institutu rangiran na treće mesto liste 50 najvećih zlikovaca u istoriji filma? Ko bi mogla da bude Boba Dimitrijević s obzirom da smatra da treba da žive samo deca pravoslavne vere? Kako jedan mozak, pod uslovom da nije bolestan, može ovako nešto da pomisli?

Jad i beda od ljudi.

Mediji su uredno i savesno preneli šta taj soj misli o Diani Budisavljević i njenom herojstvu. I svi, čak i oni žuti, zgrozili su se nad njihovim izjavama. I, to bi bilo sve, nikom ništa. Da li je neko reagovao, javno osudio? Predsednica i predsednik dve države iz ovog slučaja? Ili makar Tviter? Nisam primetila.

Naravno da mi je jasno da demokratija nije med i mleko i da u njoj s punim pravom obitava i fašizam. Ali mi je takođe jasno, i to kristalno, da fašizam nije za ljude. O tome govori Dnevnik Diane Budisavljević. Valjda ćemo ga jednog dana čuti.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve