Loader

Komentar dana

Nećemo Vesića

04.jul,10:24

Uroš Marković iz Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ juče je izveo subverziju u direktnim uključenjima na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink i RTS. Obe televizije poslale su reporterke u želji da u jutarnjim programima dobiju laganu priču o otvaranju letnje sezone u ovom sportskom centru, o bazenu koji radi, pošto je ulaz i kako Beograđani mogu da se „osveže tokm vrelih letnjih dana“. Od Uroša Markovića nismo dobili osveženje, nego otrežnjenje.

U jednom lakom koraku raskrinkao je sistem cenzure i autocenzure u nacionalnim medijima. Bilo je potrebno samo da izgovori: „Vesić Goran“. Obe reporterke reagovale su kao oparene, prekidanjem sagovornika. Novinarka Pinka je panično uzvikivala: „Ne, ne, ne, ne, ne…“, a koleginica sa RTS-a malo smirenije: „Jao, pa nemojte tako da pričate…“ Snimci su odmah postali viralni na društvenim mrežama, dok je Uroš Marković heroj dana.

U relativizatorskoj atmosferi u kojoj živimo, svaki događaj ima više slojeva. Zato pokušavam da se zamislim u situaciji u kojoj su se našle ove dve novinarke. S jedne strane, može se reći da Uroš Marković nije odgovarao na postavljeno pitanje i da je iskoristio prostor koji je dobio da pomene ono što ga muči, a ne ono što zanima reporterke. Dešava se, dragi čitaoci, češće nego što mislite, da sagovornik ne odgovara na postavljeno pitanje. Međutim, to se u praksi rešava tako što ga pustite da ispriča svoje, a onda mu jednostavno kažete da nije odgovorio na pitanje. Naravno da ima situacija u kojima je u redu prekinuti uključenje uživo, ali to nipošto nije pominjanje imena zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Recimo, u redu je isključiti se ako sagovornik počne da psuje, vređa, ili ako izveštavate o požaru pa vam se vatra opasno približi.

Dakle, reći da „Vesić Goran“ pokušava da od Opštine Stari Grad preuzme SC „Milan Gale Muškatirović“ za RTS i Pink jednako je psovci, a novinari kojima se to dogodi beže kao da ih je osmudila vatra. Pored bazena.

Indikativna mi je i reakcija novinarki. Reporterka Pinka bila je vidno uznemirena i bez premišljanja prekinula je uključenje (Uroš Marković kaže da je čuo instrukciju režije iz „bubice“ koju je imala u uvetu), dok je reporterka RTS-a prekinula Markovića tonom koji je zvučao otprilike kao „jao, hajde molim te, nemoj da mi praviš problem“.

Tu vam je ključna razlika između Pinka i RTS-a: privatna televizija „gori“ od truda da se dodvori aktuelnoj vlasti, dok javni servis pokušava da ne talasa, ne bi li ih vladajući ostavili na miru i ne bi li se sačuvali od čestih prozivki predsednika Vučića i poslanika SNS Vladimira Đukanovića. Međutim, da li je ta razlika uopšte važna? Čini mi se da nije, jer je krajnja posledica ista: građani ostaju uskraćeni za značajne informacije.

Nastup Uroša Markovića i ono što mu je usledilo nije i ne sme da ostane jednodnevna internet senzacija. Ono što smo videli juče ujutru bio je samo konačni materijalni dokaz kako izgleda rad u provladinim redakcijama. Ono što smo videli juče ujutru događa se svakog dana, sata i minuta već sedam godina, iza kamera i dalje od očiju javnosti. Sad smo samo imali prilike da vidimo kako to izgleda. Inače, cena ulaznice je 250 dinara.

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve