foto: dragan kujundžić / tanjug

Baš je zaratilo na televiziji: saobraćajke, tuče i međunarodni sporovi o Eurosongu

Vreli julski dani doneli su na televiziju vesti o velikoj količini agresije. Kao da je ljude vrućina udarila pa je sve teže sačuvati hladnu glavu. Nasilje puni crne hronike, vesti o saobraćaju, ukratko, baš je nekako zaratilo na televiziji. Zanimljivo je na koji način se tumače uzroci. Pod utiskom sam tri karakteristična primera sukoba, o našim ratovima na različitim frontovima.

Prvi je sukob u saobraćaju. Sudara je bilo i biće ih, baš kao i neopreznih vozača. Država mora da promoviše bezbednu vožnju, oštru kaznenu politiku i smanjenje rizičnih navika u vožnji. Međutim, neobičan slučaj desio se kada je jedan "besni" BMW naleteo ogromnom brzinom na vozilo koje je došlo iz bočne ulice na raskrsnici sa Ulicom Strahinjića bana. Odbačeni automobili su uleteli u baštu kafića i povredili nekoliko ljudi, među kojima i dete. Slike udesa su jezive, pravim čudom niko nije smrtno nastradao, a sve se dešava u centru Beograda, u ulici koja praktično predstavlja promenadu. Besni vozač je posle sudara pretio svedocima pištoljem, tražio "heklere", zbrisao sa lica mesta i sutradan je uhapšen na granici kada je pokušao da pobegne iz zemlje. Dno. Tokom izveštaja sa lica mesta, za vesti, suvozač koji nije pobegao želeo je da se obrati gledaocima. Taj bata je želeo da kaže svoju istinu jer mu se "nije dopao smer u kojem su mediji vodili priču o ovom događaju"! Pitam se gde li je samo pokupio ovaj model kritike medija, otkud to "nezadovoljstvo" u situaciji gde su on i ortak "bembarom" jurili kroz Strahinjića bana? Ova ekipa ima, dakle, svoje viđenje događaja, svoje standarde medijskog izveštavanja, pa su onako, "an ženeral", nezadovoljni tim "pravcima kojima se vodi priča".

Drugi primer dolazi iz jedne male sredine na jugu Srbije gde se svađa završila razbijenim glavama. U Malošištu kod Niša završila se školska godina i trebalo je svečano podeliti đačke knjižice. Poslednjih godina knjižice se dele na Vidovdan, istorijski datum kada se u Srbiji dešavaju važne stvari. Od boja na Kosovu, preko atentata u Sarajevu, Slobe na Gazimestanu do Slobe u Hagu. U Malošištu je odmah po završetku nastave škola počela da se renovira, pa su učiteljice u dogovoru sa predsednikom Mesne zajednice odlučile da knjižice podele u sali Doma kulture. Ali, nećeš! U sali Doma kulture najavljena je u istom terminu "radionica" za penzionere, rekao je za vesti predsednik Udruženja invalida iz Malošišta. Prvo svađa, pa vika, pa koškanje, a na kraju izgleda i bijenje između onog iz Mesne i onog šefa penzionera. Kažu da je bila i policija i da su podnete i krivične prijave. Deca i njihovi roditelji došli po knjižice, a u Domu kulture se davao kung-fu film sa domaćim akterima.

Sukob su rešile učiteljice, koje su po jakom suncu odlučile da knjižice podele na pijaci jer je jedino tu bilo hlada. Svedoci kažu da je sve mirisalo na sirenje i trulo voće i povrće. I pred kamerama Prve akteri su se svađali, prebacujući odgovornost jedan na drugog. Šef Udruženja invalida je za striktno poštovanje propisa, da se skup najavi unapred, a ovaj iz Mesne zajednice je menadžer novog kova, prilagođava se situaciji. Sukob dva koncepta, očigledno.

Pred kamerama su defilovali i očevici, naročito gospodin sa sombrerom koji je medijski upečatljivo prošao kroz kadar, kao i biciklista u atlet majici koji je šefu Mesne spočitao nedostatak fleksibilnosti. Naime, njegovi unučići su bili među decom koja su čekala knjižice, ali deda principijelan, mora okupljanje da se blagovremeno prijavi. Stara škola, životom će braniti svoja prava, ova deca imaju vreme pred sobom, a penzosi, danas jesi – sutra ko zna gde si.

Birokratija ili pragmatizam, šta li će prevladati u Malošištu? Razuma nema.

Na kraju, da ne kažete da se bavim sukobima malog intenziteta. Bilo je i fajta na međunarodnom planu. Mediji su javili o našoj velikoj pobedi u specijalnom ratu sa Albancima. Naime, naši su u EBU (Udruženju evropskih emitera) uspeli da spreče Kosovo da dobije pravo učešća na Evrosongu! Velika pobeda, uprkos neprincipijelnoj koaliciji bivših jugoslovenskih republika koje su sa Crnom Gorom na čelu lobirale da se Kosovo "prizna" na Evrosongu. Nije to čudno, jer Crna Gora je baš na takmičenju u Beogradu, sa No Nejmom, izgurala Flamingose u Sava Centru, a članovi žirija iz CG davali su 0 poena za sve pesme iz Srbije. Danas Evrosong, sutra stolica u UN, znamo mi taj put. Nekako u isto vreme, na Severu Kosova su zatvorene sve prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, pumpe, a sve u cilju skretanja pažnje na takse koje su još na snazi. Kako reče jedan slučajni prolaznik u anketi iz Mitrovice: "Nisam baš mnogo raspoložen, ovo su trikovi i Prištine i Beograda, jel smeš ovo da objaviš?"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net