Loader

Komentar dana

Subotica ima što niko nema

04.jul,10:00

Marta Stamenković Aroksalaši je direktorka Dečjeg pozorišta u Subotici, evo već treći mandat, iako je Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta radno mesto dikektor – ukinuto. S obzirom da je Marta Stamenković Aroksalaši direktorka ustanove bez direktora ona je jedinstvena u zemlji, a s obzirom da Subotičkim pozorištem za decu upravlja neko koga formacijski nema, i ono je jedinstveno u zemlji.

Naravno da sve ovo nije ni malo smešno.

U Ugovoru o radu koji je aprila 2016. godine sklopljen između Marte Aroksalaši i Dečjeg pozorišta Subotica, piše da će ona obavljati poslove i radne zadatke glumca-lutkara. U sledećoj rečenici piše da je godinu dana pre toga odlukom Skupštine grada Subotice Marta Aroksalaši imenovana za direktorku Dečjeg pozorišta, u narednoj se konstatuje da je novim Pravilnikom o sistematizaciji ukinuto radno mesto direktora, da bi se na kraju zaključilo da će „zaposlena pored navedenih poslova glumca, obavljati i rukovodeću funkciju do isteka četvorogodišnjeg mandata.“

U toku je, kao što je rečeno na početku, treći mandat Marte Stamenković Aroksalaši. Na koju foru – što bi rekli klinci?

U članu 34 Zakona o kulturi, dakle u najvišem zakonu prema kome se ravnaju svi statuti i pravilnici svih ustanova kulture u Srbiji, piše da ustanovom rukovodi direktor. Da li su članovi Upravnog odbora pozorišta koji su raspisali konkurs na kojem je Marta Aroksalaši treći put postala direktorka pročitali pomenuti član Zakona o kulturi? To ne znam, ali znam da Marta Aroksalaši smatra da se podrazumeva da javna ustanova ima direktora bez obzira da li to radno mesto postoji u sistematizaciji ili ne – barem mi je tako objasnila u telefonskom razgovoru. Rekla mi je i da ne prima dve plate, da se odlučila za direktorsku, iako je glumačka prevazilazi s obzirom da zavisi od broja odigranih predstava. Rekla mi je i da je samo prvi put izabrana za direktora kao stranački kadar, u vreme kad je na čelu Subotice bila Demokratska stranka, a da su je kasnje gradske uprave, prvo SPS a zatim sada SNS, birale da vodi Dečje pozorište zbog dobrih prethodnih rezultata.

Kad je pre dve godine nezakonito dala otkaz diplomiranom glumcu i glumici (nezakonitost njene odluke potvrdili su Osnovni sud u Subotici i Apelacioni u Novom Sadu), Granski sindikat „Nezavisnost“ uputio je gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu zahtev za direktorkinu smenu. On im je obećao da će ispitati slučaj, ali posle toga nije odgovarao na njihove telefonske pozive. Nakon što je treći put izabrana, sindikalci su tražili da imenovanje Marte Aroksalaši preispita insprekcija Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Odgovorili su da nisu nadležni. Na nedavnoj sednici Pokrajinske vlade, odbornik SRS-a Nemanja Šarčević tražio je objašnjenje Sekretarijata za kulturu zašto su inspektori odgovorili tako kako su odgovorili, i zašto nisu uzeli u obzir dokument koji potvrđuje da u Dečjem pozorištu ne postoji mesto direktora.

Dečje pozorište u Subotici je uspešno pozorište. Godišnje imaju šest premijera, predstave su pune i nagrađivane. Ništa od toga nije sporno. Radi se o poštovanju zakona, što je podjednako bitno koliko i posećenost predstava. Radi se samo o tome da ne može svako da ih tumači kako mu odgovara.

Trenutno, slučaj je na ispitivanju u Ministarstvu kulture i informisanja.

Pre nekoliko dana vraćen je odbornički mandat Milutinu Jeličiću u Skupštini opštine Brus, iako mu se sudi, pa je priča o direktorki Subotičkog dečjeg pozorišta sada zanimljiva i u tom kontekstu. Naime, da li će vrh države zaštiti svoje činovnike kao što štiti šerife? Ili će ih žrtvovati i upotrebiti kao dokaz da je ovo pravna država?

Kako biste vi tipovali?

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve